JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 10.28
Pro urbe Puskel Péterrel

Évfordulós paradoxonok

Sok szempontból érdemes néhány gondolat erejéig visszatérni a küszöbön lévő vasúti jubileumhoz, amelyet – megértük ezt is! – az esemény fontosságához méltóan ünneplünk meg Aradon. 


Másfél évszázaddal ezelőtt azon az emlékezetes október 25-i napon a füstölgő vasparipa befutott az aradi állomásra. És ez a gőzös, a szárazföldi közúti szállítást forradalmasító ipari megvalósítás nem a Kárpátokon túlról érkezett, hanem Bécs–Budapest–Szolnok irányából.

Ezzel megnyílt a vágánykiépítés lehetősége Erdély belseje felé.
A Partium és a Bánság ezen a téren is megelőzte a többi országrészt. Temesvár és Nagyvárad is még 1858-ban kiépítette a maga rövidebb vasútvonalait, de Aradnak az volt a helyzeti előnye, hogy az Alföldön áthaladó, legközelebbi és legkönnyebben megépíthető pálya mentén helyezkedett el.

Sok kedves történet fűződik a vasút hőskorához. Annak idején a helyi lapok azt is megírták egy-egy neves személyről, hogy átutazott Aradon, vagy éppen átszállás miatt megszakította az útját. A fiatal, pályakezdő újságíróknak, a „slapajoknak” volt az a feladatuk, hogy lesben álljanak a pályaudvar peronján és vadásszák a prominens személyiségeket, akikről azt is megírták, hogy melyik szállodába vitte őket a bérkocsi. Így fürkészték ki többek között azt is, hogy Blériot, a neves repülő mikor utazik át Aradon, s készítettek vele a szerelvény pár perces veszteglése közben rövid interjút.

Azt is feljegyezték, hogy Ferenc József a kiegyezés után is mindig lefüggönyözött ablakú különvonattal érkezett meg (például 1874-ben, a színház felavatására), illetve robogott át Aradon, annyira nem szívlelte a 13 honvédtábornokra emlékeztető és emlékező várost.

A 20. század elején azt latolgatták a szakemberek, vajon az autóipar fejlődése a vonatközlekedés visszaeséséhez vezet-e? Nem így történt, a versengésből az olcsóbb és biztonságosabbnak bizonyuló vonat került ki győztesen.

Az viszont tény, hogy a vasút fejlődése Európa keleti felében lelassult és ma már messze elmarad a 21. század követelményeitől. Gyakoribbakká váltak a jelentős anyagi kárral, olykor emberélettel járó balesetek, elavult az infrastruktúra, rosszak az utazási feltételek, késnek a vonatok.

Csak egyetlen ellenpélda. Fotós barátom több órát állt lesben egy dél-franciaországi állomáson, hogy lencsevégre kapja az átrobogó TVG-t. A villámvonat oly gyorsan húzott el a kis állomáson, hogy nem sikerült lefényképeznie.

Két kirívó esetet említenék a hazai utazási feltételek illusztrálására a jubileum évében. Hangsúlyozom, nem anekdotáról van szó, mostanság történt, s elnézést, hogy mindkettő illemhelytörténet:
Aradi tanárnő mesélte, hogy éjnek évadján a rossz kilincs miatt beragadt a vonat mosdójába, hiába dörömbölt, senki nem hallotta meg. Ha véletlenül nincs nála a mobiltelefonja, amivel riasztotta a férjét, az meg a legközelebbi állomás forgalmistáját, a forgalmista a kalauzt, reggelig bezárva marad –esetleg ez idő alatt a poggyászát is „meglovasították” volna.

Ugyancsak tragikomikus az, ami a Kolozsvárról Arad felé tartó, luxus utazási feltételeket ígérő és luxus árú Intercityn történt. Itt menet közben eldugult az illemhely. Az utasok hevesen reklamáltak, a kalauz pedig  az esti órákban egy kis állomáson, ahol csak átrobogott volna a vonat, kegyet gyakorolt: „öt percre” megállíttatta a szerelvényt és a pályaudvar higiénikusnak aligha mondható illemhelyére irányította az utasokat.

Könnyen elképzelhető, milyen tülekedés volt azon a kétbetűs helyen. Persze volt, aki a gyorsabb megoldás végett az első bokrot választotta.

Két hete történt, nem a vonat hőskorában.
Mindezektől függetlenül az aradi vasútállomás elődjét 150 évvel ezelőtt adták használatba, s az első hosszabb útról érkezett vonatot is ekkor fogadták.

Keletebbre akkoriban még postakocsival utaztak.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: B. Robi / Csütörtök, 2008. október 23., 14.26 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ami e "legmurisabb" az hogy ugy van feltuntetve mint az elso ROMANIAI vasutvagany.
egyik szemem sir a masik meg nem erti az egeszet.
Hozzászólt: B. Robi / Csütörtök, 2008. október 23., 13.42 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ami e "legmurisabb" az hogy ugy van feltuntetve mint az elso ROMANIAI vasutvagany.
egyik szemem sir a masik meg nem erti az egeszet.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'