JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 03.30
Hangosan gondolkodom

Immár az IMAR (is)…

Romhalmazzá vált a szocialista iparosítás egyik utolsó aradi fellegvára, az IMAR bútorgyár. A kolosszusnak néhány éve már csak egy elárvult, egykori dicsfényétől erősen megfosztott csarnoka és a benne a végsőkig kitartó szakik maroknyi csapata dacolt a kérlelhetetlen idővel.

Most azt is ledózerolták.

A hírt akár ilyen szándékos csúsztatással is közölhetnénk. De nem igaz, vagy csak kis mértékben az, hiszen Lengyel Lőrinc, a Hendl testvérek, Weitzer János,  Neumanék még rémálmukban se gondoltak arra, amit a szocialista iparosítás hozott. Ők egy előző korszak munkahely-teremtői, kenyéradói voltak ezen a tájon.

Immár az IMAR is eltűnt Arad ipari térképéről, s vele együtt ezernyi aradi család munkahelye, kenyérkereseti lehetősége. Vége a nagyüzemi bútorgyártásnak, amely bő egy évszázadon át dicsőséget szerzett az aradi szakértelemnek, ízlésnek, elvitte a város hírét messzi földre. Mint ahogy az eszterga-, a textil-, az élelmiszer-, az óra-, a cukorgyártás is immár a múlt tájainkon.

Ezek az idők lassan a múlt ködébe vesznek.

Nincs szükség többé fafaragóra, intarzia-berakóra, mint ahogy szeszfőzőre, molnárra, szövőmesterre, babakocsi-készítőre, esztergályosra, marósra meg miegyébre se, ami összefüggött a mester jelzővel, a szakértelemmel.

Ma Arad ipari képében kenyérkereső betanított munkások részfeladatokkal bíbelődnek.

Még él (az emlékeiből) a komplexebb munkában megedződött, a termelés több fázisában is járatos generáció egy csekély része.

De holnap, holnapután?

Mi meg várjuk, hogy mi lesz az „idejüket múlt”, energiafaló, felvevőpiacukat elvesztett gyárak helyén.

Hosszú, megengedhetetlenül hosszú ideig az emeletnyi romhalmazon túl semmi. A telkek spekuláció „áldozatai” lesznek, a befektető meggondolja magát, vonakodik, időt próbál nyerni, vagy visszalép. Esetleg feláron továbbadja romhalmazostul egy másik vállalkozónak. (Nagy vonalakban így fest a helyzet a kötöttárugyár telkén, amely vagy tíz éve úgy fest, mint Arad az 1944-es szőnyegbombázás után. ) A városképet pedig ezek az ipari sírhelyek végtelenül elcsúfítják.

Az Atrium pláza szomszédságában hosszú ideje elkerített gazos terület jövője kifürkészhetetlen.

Akár annyi minden ebben az országban.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Calen / Szombat, 2013. augusztus 31., 10.40 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

c9n is jf6ttem je1tszani. Na most, a mi lake1sunk kellőke9ppen f6sszevissza, minden soztpenmbf3l, edgy az nem sze1medt, de nekem szeme9ly szerint a pirosas-bordf3s jf6nne be, e9s be is engedne9m, ha be akarna jf6nni, vagyis, ha megnyerne9m, gondolom, a fentiekből le1tszik, hogy nem sokat aludtam az e9jjel :)
Hozzászólt: Duke / Péntek, 2013. augusztus 30., 11.56 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

something like "cosa mi su cerrera"witch could kinda fits the tree letetr hint02. Kasso - Brazilian Dancer 1981 (Bottin edit)This track was also on an other italo-disco compilation released not so long ago. jammin !03. David Zed - I aM A Robot 1980Sick stuff. Hard to find collectible on 12"04. Miss Plug Inn - Zodiac 2007 (Bottin remix)nice remix05. Solange - Robots Are Un-american 1984Super nice track. i really like the thick italian accent. Simple lyrics about robots, thats italian disco ! 06. G&MDA - ICDS 1979 (Bottin edit)no clue what is that07. Jimmy Ross - First True Love Affair 1981 (Bottin edit)08. C - CE 1978 (Bottin edit)09. Heather Parisi - Disco Bambina 1979 (Bottin edit)Wow ! Here only the groove was left so it make it very hard to know what it is.10. BOTTIN - PIANETI 2008 (demo)Tanks for the mix amazing stuff i really enjoyed !
Hozzászólt: tanar / Csütörtök, 2013. augusztus 22., 19.24 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

tia # telaviv-arad # ironak , on se jarta ki az elsot ugye tudja , az irasa azt mutatja, koszonom.
Hozzászólt: IMAR / Szerda, 2013. augusztus 21., 21.20 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Amugy az IMAR tovabbra is mukodik,Ujaradon,a volt konzervgyar teruleten.
Hozzászólt: telaviv-arad / Szerda, 2013. augusztus 21., 08.32 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

annak a kedves aradinak, aki ide irt, lenne egy tanacsom...jarja ujra az elso osztalyt, mert egy mondatban 6 helyesirasi hibat vetett. aki ezt elolvassa, azt fogja hinni, hogy mindannyian igy irunk.
Hozzászólt: telaviv-arad / Szerda, 2013. augusztus 21., 08.19 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

az egykori IMAR telket az izraeli AFI= africa israel ceg vette meg, ahol a tulajdonos az a milliardos LEV LEVIEV, akitol elloptak 130 MILLIO erteku gyemantot ezelott 1 honappal. neki ez a telek 10 millioba kerult, o tudja mikor, kinek, es mennyiert adja el, nincs szuksege aradi tanacsadokra/ nem vedem, de nem ertem miert kell mindig mas zsebebe kukucskalni. a butorgyarat nem o zarattta be, hanem a penzehes olah tulajdonosa, aki eladta... errol ennyit.
Hozzászólt: Patrick Baudoin / Szerda, 2013. augusztus 21., 08.00 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Hello,
I have read your article (01-10-2013) erdély ma - Aradi történetek, emberek – Egy „felturbózott” temetés.
I am sorry to write in English , I am French and a Andor Fellner (Josef) is one of my ancestor. I find your text very interesting, and the picture in illustration has intrigue me. I discovered my origin recently, 2 years ago, and I was in Arad for the second time this summer to find some clue of their living. Visit of Cemetery was one of my goal, I didn\'t find any grave for Andor. Is your picture an simple illustration, or a real image of the Andor\'s grave. Could you bring me this precision.thank you very much.
Patrick Baudoin
http://erdely.ma/multidezo.php?id=133744&cim=aradi_tortenetek_emberek_egy_felturbozott_temetes
Hozzászólt: aradi / Kedd, 2013. augusztus 20., 23.20 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

s kiknek koszontheto hogy ide jutot arad? , annak a vezetosegnek aki csak onos haszonert az anyat is eladna , sajnos mi valasztotuk oket

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'