JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 08.30
Aradi történetek, emberek

Liszt aradi fellépései

Aligha van rá esély, hogy valaha többet tudjunk meg Liszt Ferenc 1846 novemberében tartott két aradi hangversenyéről, mint, amit már eddig is feltárt a helytörténeti kutatás. Némi pluszinformációt nyújt ifj. Somsich Andor 1925-ben megjelent Liszt Ferenc élete című könyve.

Egyéb nyomtatott helyi hírforrás híján csak a német nyelvű Arader Kundschaftsblatt című lap tudósíthatott a már akkoriban is rendkívüli zenei csemegének ígérkező fellépésről. A Párizsban letelepedett, világot járó művész hírneve gyorsan bejárta Európát.

Az hogy Liszt Ferenc Aradra is eljutott, egy dél-magyarországi koncertsorozatnak köszönhető. No meg a városban működő zeneiskolának, amelyhez fogható akkoriban kevés volt az öreg kontinensen.

Most, hogy születésének kétszáz éves jubileuma alkalmából emléktábla avatásra készülünk aradi sikerének színhelyén, Papp úrral a Fehér Kereszt szálló tulajdonosával kísérletet teszünk a hajdani koncertterem azonosítására. Nem sok sikerrel, hiszen az egykori nagyteremből később sportterem, majd sorozatos átalakítások, leválasztás során reggeliző lett.

Egy percre azért behunyom a szemem és megpróbálom elképzelni, miként fogadták a gyertyákkal megvilágított, zsúfolt helyiségben csodálatos muzsikáját a zenebarátok, és persze az akkor 35 éves, igen jóvágású művészért lelkesedő aradi hölgyek.

Hatalmas ovációval.

Egy hölgy nemcsak a zongora, hanem a lovagok utolérhetetlen szuverénjének nevezte Lisztet.

Másik hódolója babérkoszorúval ajándékozta meg. Egy versfaragó fiatal pedig személyiségét dicsőítő sorait nyújtotta át a vendégnek.

A művész szerénységére jellemző, hogy a november 8-ai fellépésen, amelyet egészen szokatlan módon déli 12 órakor tartottak, csak a kortárs zeneszerzők műveit szólaltatta meg.

Két nappal később, amikor a kora esti órákban, jótékonysági célzattal hangversenyezett, saját kompozícióiból is játszott.

A korabeli laptudósítás szerint a második szólóest teljes bevételét jótékonysági célra ajánlotta fel.

Egyes dokumentumok szerint ebből szép summát fordítottak a református templom építésére.

Az Aradon eltöltött nem egészen négy nap az érkezésétől a távozásig a lehető legünnepélyesebbre sikeredett. A még nem teljesen befejezett Fehér Kereszt fogadónak Liszt volt az első igazán előkelő vendége. Utána még sok világhíresség megfordult falai között.

November 7-én este Scharfender Ferenc polgármester rezesbandával várta a művészt, a fogadó előtt a városban állomásozó ulánusok zenekara muzsikált. Egy szerenádot adó cigányprímás is csatlakozott hozzájuk, akit Liszt köszönete jeléül állítólag homlokon csókolt.

Három napon át más-más aradi család látta vendégül a zongora akkori legnagyobb virtuózát.

A kétszáz éve született nagy komponista és előadóművész által megszólaltatott zongorát pár éve restaurálták. A Filharmónia előcsarnokában látható.

Az ostoba autóparkolási tilalom miatt Arad legpatinásabb szállodája patthelyzetbe került. 

A különleges jubileum alkalmából most elhelyezésre kerülő emléktábla ismételten arra figyelmeztet: itt az idő, hogy érdemlegesen és mások által is láthatóan megbecsüljük azokat a szellemi kiválóságokat, akik megtisztelték városunkat, elődeinket.

Liszten kívül ugyanis még igen nagy a leróható tartozásunk.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'