Fresh Corner
Csütörtök, 2019. április 25., 13.14

„Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek” (6.)

A blogírás divatját éljük. Aki nem ír blogot, vagy legalább nincs fenn a Facebookon, az nem is létezik – fogalmazta meg velősen, nem minden malícia nélkül egyik ismerősöm. Hát valóban van benne valami, még, ha nem is az igazi.

Szóval a netten valaki nagyon sarkalatosan fogalmazott, amikor azt írta, hogy „Arad egy halott város”. Sokan reagáltak az éles jelzőre pro és kontra. Jómagam, tősgyökeres helybéliként, csak ellenezhetném az elmarasztaló, talán elhamarkodott fogalmazást, bár néha magam is úgy látom, hogy mifelénk „megállt az idő”, vagy azt, hogy ebben is, abban is lemaradunk.

Ami a nyári hónapokat illeti, amikor a hozzánk hasonló városokban valóban beáll az uborkaszezon, nálunk zokszóra aligha lehet okunk. Most valóban minden hét kínál valami érdekeset, s lévén szó egyfajta hibrid városról, arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a lakosság minden rétegét, kategóriáját illik kiszolgálni. Azaz nemcsak a rendkívül igényesnek mutatkozó, elit értelmiségi réteg kedvében kell járni. Sőt, ha a politikai oldalát nézzük a dolgoknak (és sajnos, ettől nem tudjuk függetleníteni magunkat), akkor az „istenadta nép” igényeit kell az előtérbe helyezni, hiszen a szavazófülkébe lépve az ő kezükben van a város sorsa.

Egy szó, mint száz, ünneplésre érdemes eseményeink sorában pár éve szokássá vált, hogy a tűzoltók napját szabadtéri kiállítással tesszük nyomatékossá. Ha valakik, ők valóban megérdemlik, hogy belelássunk hétköznapjaikba. Erre ugyan aligha adódik lehetőség, ám így is csinos kis kiállítást rittyentettek a városháza előtti platóra. Persze beljebb, a tornyos ház előcsarnokában is akad látnivaló: sisakok, szerszámok, egykori egyenruhák, archív fotók.

Nézegetem kint is bent is. Mellettem fiatal házaspár olyan ötéves forma kisfiúval, aki minden áron fel akar ülni egy ilyen század eleji tűzoltókocsira. Végül az apa enged és beemeli. A fiúcska érdeklődik a gyártó nevét jelző tábla iránt. Annak szövegéről szülője csak azt silabizálja ki, hogy Budapest. Mondja is a fiának, hogy ezt a magyarok gyártották valamikor régen. Azok kik? Mi akkor miért nem csináltunk ilyen kocsit? – kérdi a csemete, de a választ, ha volt is ilyen, már nem hallom, mert a kíváncsi lurkót leemelik a bakról, és gyorsan tovább lépnek.

A történelemlecke ezúttal is elmaradt. Mert hát százegynéhány év ide vagy oda, ami errefelé az önkéntes vagy hivatásos tűzoltás múltját illeti bizony jobbára német és magyar kocsik, eszközök, uniformisok, fotók tucatját láthatja az érdeklődő aradi és nem aradi.

Merthogy csak ez volt.

Merthogy csak ez van.

Tudomásom szerint, az akkoriban főként német lakosú Zabrányban (Guttenbrunn) alakult meg az első vidéki önkéntes tűzoltó egyesület, még a 19. század első harmadában. Valamikor az 1970-es évek derekán a bukaresti Foișor de foc nevű toronyban berendezett kiállításon láttam az eszközeiket. Mert akkoriban (is) mindent felszippantott a főváros, s úgy mutatta be, mint a román „legek” egyike. Nos, valamivel később jöttek az újaradiak, a pécskaiak, lippaiak, nagylakiak. (A sorrend most másodlagos!) Szóval a tűzoltás terén is szép, olykor tanulságos is a dicső múlt, noha Aradot, szerencsénkre, valahogy elkerülték a gyakori nagy tűzesetek.

Ha most kapásból néhány ellenpéldára lenne szükség, akkor a Neuman testvérek gyárának múlt századbeli két tűzesetét, a színház 1883-as, illetve 1957-es katasztrófáját, illetve a Poliklinika és a Libelula tömbház helyén felépített, Széchenyi gőzmalom 1916-os „vörös kakasát” említeném. Ezeknél sajnos a tűzoltás, elsősorban a korabeli technikai felszereltség hiánya miatt, nem sok eredménnyel járt.

Nos, ha Arad („tetsz)halott város”, ahogy egyesek megítélik, akkor ez nem a hivatás mai megszállottjainak hibája. Rájuk elismeréssel gondolunk és szeretnénk, ha minél kevesebbszer lenne közbelépésükre, szakmai tudásukra szükség.

Ami a nyári életet illeti, tessék nyitott szemmel járni! Persze sok minden mehetne jobban, lehetne igényesebb.

Újraélesztő gépre azért még nincs szükség.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'