Vasárnap, 2018. szeptember 23., 09.27

Füstölgő

Honatyáink (európai, magyarországi, romániai – szerk. megj.) új szabályokat eszeltek ki a dohányzás megfékezésére. Nagyon helyes, már vártam. De ilyen nagyot rég nem nevettem...

Rá kellett jönnöm ugyanis, hogy az urak Mórickának néznek. Az új találmány a rémisztgetés. A cigarettásdobozokon már alig van annyi hely, hogy elférjen rajta a termék neve – de tényleg, minek is? Majdnem mindegy mi az, csak füstöljön, ugye, mondja a vérbeli dohányos. Nem mindegy, mondja a kifinomult füstölgő, mert jó tudni, mennyi benne a kátrány, mennyi a nikotin...

Nos, miközben minden terméken egyre részletesebben kell feltüntetni minden összetevőt, akkor is, ha azt mikroszkopikus mennyiségben tartalmazza, a dohánytermékekre ez nem vonatkozik. Ilyenformán diszkriminálnak bennünket... Mondhatnám, hogy azt sem tudjuk, mit szívunk.

Tényleg, azt sem tudjuk... csak szívunk. Annak ellenére, hogy egyre nagyobb méretű, photoshopozott képek jelennek meg a dobozokon. Minden gyermek halálra rémülne rajta, különösen az óvodások. Üszkösödő lábak, porladó tüdők, felcédulázott hullák, rothadó gége, véres, fogatlan ínyek... A kedvencem a duzzogva fekvő pasi, és alatta a feirat: A dohányzás lassítja a vér áramlását, és impotenciát okoz. (Ha-ha, már tudom, miért nincs mostanában reggelente spontán erekcióm... ) Lehet, hogy ha minden dobozról egy-egy politikus kacsintana rám a jóllakott napközis boldog vigyorával, hamarabb leszoknék!

Most aztán halálra rémültem: te jó ég! Ez tragédia! Gyorsan áttérek a pálinkára, azt reklámozzák, azt tehát szabad, és az jó! Igaz, az is impotenciát okoz, sőt, ha jól berúgok, összehányom a nappalit, szétverem a hálószobát, és alaposan elagyabugyálom a családomat, még mielőtt kihullnának a fogaim, és megállna a szívem. Aztán lehet, hogy partydrogokkal próbálkozom!

De addig is rendszeresen kijárok a körútra az urak benzingőzét szívni, kimegyek megnézni az összes kis és nagy tűzijátékot, akkor a tüdőm is időben el fog rohadni.

De van egy jobb ötletem: csak gyorséttermi műtápokat fogok enni, előregyártott, jól konzervált nejlonhúsokat, műanyag zöldségeket, olyan sajtokat, amelyek sosem láttak tejet, és sok-sok E-t tartalmaznak... akkor a gyomrom és a májam is hamarabb beadja a kulcsot...

Közben nem dohányzom, nehogy majd a boncmester arra fogja korai halálomat. És írásban, végrendeletileg megtiltom, hogy a hullámat lefényképezzék és feltegyék a cigarettásdobozra! És persze azt is, hogy intézményesen, államilag és európailag komplett hülyének nézzenek!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'