Fölszálott a páva

JelenHaz
Kedd, 2019. október 22., 09.38

Színkép

Ki a győztes a lényegében narancssárga, sárga, vörös és zöld színűre redukálódott romániai politikai porondon? Az értékelés alighanem a viszonyítási alaptól függ.

A legfrissebb eredmények szerint az élre kerülő vörös SZDP jogosan tekinti magát győztesnek: ők kapták a legtöbb szavazatot, ők mozgósították legjobban többnyire idős, falusi szavazóbázisukat, s novemberhez képest javították eredményüket. A 2004-es választáshoz képest mégis visszaestek, miközben a liberálisok és a demokraták is vertek néhány éket regáti és moldvai hátországukban.

Egyszerűbb a helyezet a választás nagy veszteseinek tekinthető narancssárga demokrata-liberálisoknál: noha a nagyvárosokban továbbra is a legnagyobb erőt képviselik, s 2004-hez képest megtöbbszörözték támogatottságukat, a novemberi eredménynél, s saját elvárásainál is gyengébb teljesítmény alighanem hideg zuhany számukra. Erdélyben – elsősorban Arad, Fehér és Kolozs megyékben – sokhelyütt úthengerszerűen nyertek, mégsem voltak képesek kellőképpen mozgósítani szavazóbázisukat: a városi 40% körül részvételi arány lényegesen elmarad a falvak 60% körüli arányától. Az elsőség kérdését ugyanis a mozgósítás döntötte el.

Ellenben a sárga liberálisok egyértelmű nyerteseknek tekinthetők, a rendszerváltás utáni legjobb eredményüknek köszönhetően. Bihar és Hunyad megyék meghódításával borsot törtek a narancssárga orrok alá, másutt viszont a narancssárgák javára elvesztett városi szavazókat a vörösöktől elhódított falusiakkal pótolták. A narancssárga-vörös kvázi-egyenlőség mellett mérlegnyelv-szerepük is felértékelődött.

Akárcsak a zöld RMDSZ, a liberálisok is szövetkezhetnek mindkét oldalon. Méghozzá királycsinálóként.

Közben a piaci legyek szemtelenségét felülmúló zsebpártok (konzervatívok, Becalisták) buktak, akárcsak az 5%-os küszöböt csak elvétve elérő nagyromániások. A szélsőséges nacionalizmus kudarca mindenképpen megér egy misét: az ebből kigyógyuló Kolozsvár példáján a román lakosság végre rájött, hogy demagógiával, s a kisebbségek ostorozásával saját helyzete aligha javult. Az erre építő politikusoké viszont annál inkább.

Náluk a gond nem a szavazótábor mozgósítása, hanem eltűnése.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'