Hétfõ, 2018. július 16., 23.16

Szívküldi…

 
 
2017. szeptember 29., 18.59
Péntek

Érezzék megtisztelve magukat, kedves szépkorú honfitársak, mert 1991 óta, amikor az ENSZ az Idősek Nemzetközi Napjává nyilvánította október 1-jét, számos hivatalos köszöntés, kulturális rendezvény is bizonyítja, hogy nemcsak papíron ünnep az ünnep. A megbecsülés jeleként itthon is, határon túl is asztalt terítenek az idős korúakat tömörítő közösségeknek, vidámságra hangolódnak a meghívottak is meg az ünneplés szervezői is. Ajándék ez a figyelmesség. Jogosan ad hírt róla a Nyugati Jelen, mikor az idősek aradi báljáról ír, amelyet kétnaposra terveznek a nagy érdeklődésre való tekintettel – az Aradi Polgármesteri Hivatalnak köszönhetően. És örvendetes a Végvárra szóló hívogató, ahova a helyi és az elszármazott idős embereket találkozóra várják, hogy együtt emlékezzenek, dalolgassanak a nemzetközi nap alkalmából. Az Idősek Világnapján a temesvári Millenniumi templomban megrendezésre kerülő nagyszabású koncertet a Máltai Szeretetszolgálat kezdeményezte az Art Kammerorchester közreműködésével, neves művészek szereplésével, aminél felemelőbb ünneplést aligha lehet elképzelni.

A kiragadott három idősek-napi esemény csupán töredéke a sok hasonlónak, hiszen a magukra valamit is adó helységek biztosan igyekeznek a maguk módján köszönteni dolgos öregjeiket. Ők pedig jó érzéssel mondhatják: ezt is megérték. De mielőtt pont kerülne e néhány dicsérő sor végére, idetolakszik egy másfajta példa is…

A helyszín egy hétköznapi piac, ahol kistermelők sorakoztatják fel portékáikat – zöldségfélét, gyümölcsöt – a vöröscsárdai, újmosnicai és környékbeli kertekből. Nagy területet bocsátott rendelkezésükre a városi Polgármesteri Hivatal az Ifjúsági Ház és a stadion között, az árusok és a vásárlók megelégedésére. Talán nem is véletlenül vetődött el ide terepszemlét tartani a polgármester néhány munkatársa kíséretében, mert az eredményeket számbavenni mindenkor jó érzés. Az emberek elismerése legyezgeti a hiúságot, hasznosnak érezheti magát a mindenkori tisztséget viselő, addig sem gondol a kudarcokra. Csakhogy az ilyen rögtönzött „piackutatás” meglepetéseket is tartogathat. Így történt, hogy egyik vásárló előállt a panaszával: fájlalják a környék lakosai, hogy megszüntették a 6-os villamosjáratot. Csak a 8-as közlekedik a vonalon (az is ritkán), pedig mióta világ a világ, itt mindig a 6-os járt körbe, összekötve a Gyárvárost az Erzsébetvárossal és a Belvárossal. A körjárat mentesítette az utasokat az átszállásoktól, a hosszadalmas várakozásoktól, a fáradságtól és a bosszúságtól. A 6-os villamos évtizedekig volt e környék biztos közjárműve, lehetett rá számítani, megkönnyítette a lakosok életét. Nagyon hiányzik az iskolásoknak is, az időseknek is, általános a morgolódás, a felháborodás miatta – hangzott a panasz.

Gyorsan jött rá a válasz: a 6-os hiányát pótolja a 15-ös troli, tessék azzal utazni.

Annak más az útvonala, a megállótól sokat kell még gyalogolni, megpakolt táskával, szatyorral, bevásárlókocsival. Az idősek, a beteges emberek nagyon megszenvedik az elhibázott intézkedést – magyarázta a panaszos.

És már jegyezte volna készségesen noteszébe az elhangzottakat a hivatalos kísérők egyike, de a főnöke megbökte a vállát: „Hagyjad! Ez azok közül való, akik ingyen utaznak.”

Arculcsapásként hatott a megjegyzés. Mert ugye, aki ingyen utazik, az nyugdíjas, idős ember. Kolonc. Púp a város hátán. És még igényei is vannak. Nem kell figyelni rá – keserűen mondja ezt utólag a panaszos, és ígéri, ezután is mondani fogja minden ismerősének, hogy milyen leckét kapott. Bezzeg választáskor jól jön az idős emberek voksa! Azon melegében nem vágta zsebre a sértést: „Ingyen utazunk, de nem az ön zsebére. Még csak nem is az ön jóvoltából. Az előző polgármester tette ezt lehetővé az idősek számára, neki köszönhetjük.”

Nos, így zajlott az egyik piaci szemle a nyár folyamán, és bár a híre nem került a panaszkönyvbe, azaz a noteszba, de szájról szájra jár, mint a közmondás: egy szekér cserépfazéknak is elég egy karó, hogy összetörje.

Sipos Erzsébet


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'