Fölszálott a páva

JelenHaz
Kedd, 2019. november 12., 05.35

Templomok és temetők

 
 
2019. június 26., 17.48
Szerda

(Egyik bajor szomszédom, nyugdíjas újságíró, régebben sokat járt a szovjet blokk államaiban, a német tévéből értesült az úzvölgyi temetőgyalázásról, az udvaron beszélgettünk, ő megkérdezte: Ti ott keleten, magyarok és románok, ennyi idő után miért gyűlölitek még mindig annyira egymást, hiszen már szabadok vagytok? Nem tudtam válaszolni, de másnap átvittem és lefordítottam neki ezt a kis írást.)

 

A templom szent hely, ezt minden vallás, felekezet, nemzet így érzi, így gondolja, és ezt az érzést, szellemiséget, törvénybeiktatás nélkül is a legtöbb esetben tiszteletben tartotta, és tartja. A középkorban az ellenség elől, a járványok és természeti katasztrófák elől is a védtelen emberek a templomokba menekültek, mert úgy hitték és remélték, hogy az Isten háza megmenti őket a rossztól, a gonosztól. A temető is szent hely, itt nyugszanak őseink, apáink, nagyapáink, ide kerülünk mi is, válogatás nélkül, minden halandó, mert az ember születésétől kezdve halálra van ítélve. A gondolat nagyon szomorú, de szerencsére, az élet telve fordulatokkal, le és fel, szerencse, boldogság váltakozik, balsorssal és sírással, így csak az utolsó időkben, mikor már közeledik a végső búcsú, gondolunk néha, szomorúan, de nagy tisztelettel, utolsó és végleges lakhelyünkre, a temetőre. A templomok, a temetők is, mindenki számára nyitottak kellene legyenek, szerencsére ez, kevés kivétellel így is van, a protestáns imádkozhat katolikus templomban is, az ortodoxot sem kergeti el a protestáns lelkész. A temetőben is, minden sír előtt tisztelettel kell megállnunk. (Talán az iszlám rendelkezik másként?)

Ha két, évszázadok óta egymás mellett élő nép, nem tud a templom és a temető csendjében tisztességesen, közösen imádkozni, és halottaira kegyelet teljes főhajtással emlékezni, ott szerintem nagy bajok vannak.

Úzvölgye egy kis település, ahol senki nem lakik, de román és magyar egyaránt sajátjának tekinti. A temetőben elsősorban magyar katonák nyugszanak, de vannak ott osztrákok, olaszok, oroszok, és néhány román is. Az emlékhelyet az első világháború befejezése után létesítették az akkori magyarországi hatóságok elesett honvédok tiszteletére, tehát egy magyar emlékhely a mai Romániában. Ezt így kell kezelni. Mindkét fél el kell gondolkozzon, hogy milyen hibát követett el. Ha úgy gondolja, hogy neki van igaza, ezt nyíltan, őszintén, és kategorikusan közölje a másikkal, a gyűlöletnek, a veszekedésnek, a felelősség másikra hárításának nincs értelme.

Nem ismerem az úzvölgyi temető problémájának jogi hátterét, de szerintem itt nem a jog, amiről beszélni kell, hanem az emberséges gondolkodás. A románok egyszersmind meg kell értsék – ha nem értik, tanulják végre meg –, hogy a Székelyföld, már akkor a székelyeké volt, amikor Erdélyben még nem éltek románok. Ez nem mese, ez történelem. A székely pedig tudomásul kell vegye, hogy ma, az ő ősi háza táján is a románok dirigálnak. Tudom, egyik félnek sem könnyű engedni, de meg kell kísérelni értelmesen gondolkodni, indulatokra ebben az esetben sincs szükség.

Az úzvölgyi temetőgyalázás körüli vihar nem fog gyorsan lecsillapodni, de legalább arra vigyázzunk, hogy ez a vihar ne rombolja tovább, az amúgy is laza román–magyar kapcsolatokat. Ha ez egy tudatos, román részről indított provokáció volt, és ezt sokan így gondolják, akkor a román politikára óriási felelősség hárul. A józanész azt diktálja, hogy hasonló incidensekre nincs szükség, mikor Európa előtt olyan kihívások állnak, amelyek mindkét népet, nagyon keményen érinthetik. Tudom, Böjte Csaba békességre és imádságra szólít, de sajnos ilyen esetben már az imádság sem segít, sőt, úgy vélem Ferenc pápa látogatása csak olaj volt a parázsra az úzvölgyi botrány kirobbantásában. Jó, jó imádkozzunk, de ideje már komolyabb lépéseket is tenni, mindkét oldalnak. A labda a pálya mindkét oldalán a magasba repült.

Utószónak talán megkérdezném: mit szólna Bukarest, ha Gyulán, a Kis vagy Nagyrománvárosi Ortodox Temetőkben, katolikus emlékművet emelne a város?

 

 

Hollai Hehs Ottó, Németország                                          

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'