https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 17.01

Tisztújítások

Kezdenek hullani a fejek. Az önkormányzati választások után magukat – okkal vagy ok nélkül – győztesnek kikiáltó pártok, ahelyett, hogy e kánikulai napokban babérjaikon pihennének, hűsülnének, ünnepelnének, koronáznának, látványosan vagy csak a kulisszák mögött bűnbakokat keresnek.


Ami azt jelenti, hogy a győzelmi statisztikák és dicshimnuszok csak porhintések voltak, tulajdonképpen elégedetlenek az elért eredményekkel.

Az állampárt-törekvésű elnöki párt – a magát liberális demokratának nevező – azért, mert elvesztette e csatában fő erődjét, Bukarestet, meg azért is, mert a korábbi közvélemény-kutatási jóslatok csak felfújt léggömbnek bizonyultak.
A magukat szociáldemokratáknak nevezők azért, mert az Iliescu-szárny, a Geoană-szárny, s az egyéb szárnyak és szekértáborok egyet nem értése miatt legesélyesebb fővárosi jelöltjük kénytelen volt kilépni a pártból, hogy megnyerje a választásokat, a hivatalos jelölt pedig vereséget szenvedett, akárcsak a demokraták embere, áldozati báránnyá alacsonyult.
A kormányzó liberálisok is a bukaresti vár elestét panaszolják, holott előre tudhatták, hogy ott egyelőre nincs keresnivalójuk.
Az RMDSZ is vesztett helyi csatákat, igaz, ha összeszámoljuk a magyar polgármesterek és tanácstagok számát, az magasabb a négy évvel ezelőttinél, de csak azért, mert a rivális Magyar Polgári Párt is ért el helyi sikereket.

A vesztes szervezetekre vonatkozó tisztújításokat mindegyik párt bejelentette, hogy felkészülhessen az őszi választásokra.
Az első fej a hét végén a liberálisoknál hullt le Orban menesztésével, úgy tűnik azonban, hogy itt nem performáció-hiányról, hanem belső, pártbeli hatalmi harcról van szó, a választási eredménytelenség csak ürügy volt eltávolítására.
Félő, hogy a választási eredményt, illetve eredménytelenséget a többi párt is a belső hatalmi képlet megváltoztatására, boszorkányüldözésre használja majd fel, s hamarosan máshol is hullni fognak a fejek.

És nem mindenütt azok, amelyek okot adtak vagy rászolgáltak erre.

Veszélyes játék ez, remélhetőleg az erdélyi magyarság politikai képviselői nem mennek bele ebbe a sötét labirintusba.
Elemzésük még lehet józan, és magyar–magyar kiegyezésre biztató.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'