JelenHaz
Vasárnap, 2019. február 24., 04.04

Történelmi analógia

2018. február 04., 06.00
Vasárnap

  A migrációval, a muszlim terjeszkedéssel van tele a média. Mint egy évezreddel ezelőtt is, ha akkor lett volna tömegkommunikáció. Mert amikor az Arab-félszigetről megindult a hódító áradat, évszázadokon keresztül szinte lehetetlen volt feltartóztatni azt. A hódítók gyorsan elfoglalták teljes Észak-Afrikát, betörtek az Ibériai félszigetre, behatoltak a Közel-Keletre. Elfoglalták a Szentföldet, a Bizánci Császárság területeit. A 14. századig Bizánc szinte teljes területe uralmuk alá került, s kelet felől is betették lábukat az európai kontinensre.

S ahol megjelentek, ott évszázados, néhol évezredes civilizációk tűntek el gyors lovaik patái alatt, keresztény népek pusztultak ki, felbecsülhetetlen értékű műkincsek (lásd alexandriai könyvtár) vesztek el. Európa a keresztes háborúkkal csak válaszolni igyekezett egy kihívásra. Sikertelenül. Ugyanúgy, ahogyan Nyugat-Európa próbál most megoldást keresni az ismétlődő veszély orvoslására.

A történelemben nincs ha, de amennyiben logikusan gondolkoztak volna Európa akkori nagyhatalmainak vezetői, akkor az egymás elleni acsarkodás helyett a baj forrásánál kellett volna valamit tenniük. Például gazdaságilag, katonailag segíteni a keleti keresztény császárságot, hogy a határon feltartóztathassa a hullámban támadókat. Akkor a határok mögött, az egész kis-ázsiai félszigeten, Szíriában, Libanonban, Jordániában épségben megmaradt volna az a részben görög nyelvet beszélő keresztény földműves, kézműves, kereskedő társadalom, amely Bizánc erejét képezte. Azok elvesztése kihúzta a császári hatalom alól a gazdasági talajt.

A keresztes háborúk idején oda küldött lovagok sokkal inkább a harácsolással, rablással voltak elfoglalva, mint a muzulmánok elleni harccal. Sőt! 1204-ben a keresztény császárságot is elfoglalták. Amikor az oszmán törökök már körbefogták a Nagy Konstantin császár alapította várost, a bizánci császár hiába ment könyörögni Európa uralkodóihoz, a pápához, sehonnan nem kapott segítséget. Egyedül kellett megvívnia a csatát a kereszténység védelmében. Kezében karddal esett el.

Nem érem meg, de kíváncsi lennék, a kontinens mely államának vezetői állnak ki a csatára, ha majd összeomlik a keresztény Európa. Mert belátható időn belül szükség lesz rá!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Sanyi / Csütörtök, 2018. február 08., 23.28 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

\"felbecsülhetetlen értékű műkincsek (lásd alexandriai könyvtár) vesztek el\" - https://hu.wikipedia.org/wiki/Alexandriai_k%C3%B6nyvt%C3%A1r#A_k%C3%B6nyvt%C3%A1r_megsemmis%C3%BCl%C3%A9se

Erdekes. Meg ha legenda is. Mondjuk, jol fel lehet hasznalni. :D

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'