Hétfõ, 2019. február 18., 04.28

Új forradalom?

2015. november 05., 17.00
Csütörtök

  Bebizonyosodik, hogy ebben az országban csak egy-egy tragédiát követően történik valami jelentősebb változás. 1989-ben a temesvári vérengzés váltotta ki a kommunista diktatúra elsöprését. Aztán negyedszázadon keresztül nem történt semmi, pedig igencsak bicskanyitogató események zajlottak le a legmagasabb vezetési szinten is.

A múlt heti bukaresti, eddig több mint harminc halálos áldozattal járó lokáltűz viszont ismét az utcára vitte a tömegeket. Mint 1989-ben. Betelt a pohár! – mondják most elsősorban a fiatalok. Elég volt a korrupt, a tehetetlen, csak saját érdekeiket féltő politikusokból. A kormányfő lemondásával, egy-két miniszter menesztésével nem elégednek meg, az egész politikai elit leváltását követelik. (Csak azt nem tudjuk, ki kerülne a helyükre!) Új, reméljük ezúttal bársonyos (békés), vér nélküli forradalom van kibontakozóban.

Most két dologért szurkolok: egyrészt, hogy az elégedetlen tüntetőkből „kitermelődjön” néhány olyan vezéregyéniség, aki képes lesz irányítani az eseményeket, s megakadályozni a hatalom visszacsúszását a régiek kezébe. Másrészt azért, hogy az időjárás is úgy kitartson a változást követelőkkel, az utca embereivel, mint akkor decemberben, 25 évvel ezelőtt.


 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'