MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 19.41

Versenyfelhívások

  A fiatalabb generáció tagjainak számára szinte felfoghatatlan, hogy három évtizeddel ezelőtt nem telt el néhány hónap anélkül, hogy valamilyen munkaverseny-felhívás ne jelenjen meg a médiában. Történelmi évfordulók, pártkongresszusok vagy -konferenciák, pártvezérek születésnapja (Lenin, Sztálin, Mao stb. mintájára) tiszteletére egy-egy vállalat, munkaközösség nevében munkaverseny-felhívásokat tettek közzé. (Ezt a párt propagandaosztálya ötölte ki és fogalmazta meg!) S aztán az újságok, rádió- és tévéhírek telekürtölték a különböző vállalatok elért eredményeit, majd újabb és újabb felajánlásokat közöltek.

Akkoriban nemcsak illett, hanem kötelező volt csatlakozni ehhez a szocialista idiotizmushoz. A helyi pártszervek egymást túllicitálva, versengve jelentették a legfelső pártvezetésnek az újabb és újabb nagyszerű versenyeredményeket. Ezekből született a sztahanovizmus, az élenjáró dolgozó mozgalom, a felturbózott rekordteljesítmények hajhászása.

Manapság hahotázva nevetnénk az ilyen gyermekségen, de akkor mindez a vég nélküli túlórázással és vasárnapi munkanappal párosult. És miközben termelési csúcsokat döntögettünk, idehaza fokozatosan megjelent a nincstelenség. A mezőgazdasági termékek nagy része ugyanis külföldre vándorolt, idehaza az maradt, amit a jelentésekben túlhazudtak. Tehát semmi. És elfogyott a kenyérgabona, a hús, a tejtermék. Már csak jegyre kaptuk az alapvető élelmiszertermékeket. A boltok polcaira nem volt mit kiállítani kekszen és zöldségkonzerven kívül.

És mindehhez tapsolni kellett, éltetni az előidézőket. A hideg, az éhezés, a sorban állások, a sötétség korszakát meg „aranykornak” kellett titulálni. Azt is egymással versengve.

És van, aki visszasírja azokat az időket.

Fene a gusztusát!Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Szabo Erno / Szombat, 2018. február 10., 22.11 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ez igaz,én is megéltem,akkor még gyermek voltam,de a szüleim benne voltak.
A baj az ,hogy nem változott semmi,csak a forma.A multiknál és a magáncégeknél is ez a mese,csak a színezék más.Minent a profit nevében,ott vannak a teambuidingeknek nevezett marhaságok,csapatépitések,versengések,a nagy fényes jövő,a szlogénok,hogy a cég te érted van...stb.Közbe a nyalóknak van haladása,aki hűen kivetkőznek emberi mivoltukból,hogy mindent megtegyenek a cégért és a vezérekért.Hát nem hasónló vajon a kommunista párt politikájával?Persze a formaság már moderneb kivetelezésben létezik,de a lényeg megmaradt.
Hozzászólt: Szabo Erno / Szombat, 2018. február 10., 22.10 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ez igaz,

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'