JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 08.27
Gondolatok a határról innen

Választás utáni „mulatságok”

 
 
2008. június 26., 21.00
Csütörtök

Másfél héttel a helyhatósági választások második fordulója után, a legtöbb városban és községben sikerült megalakítani a helyi önkormányzatokat és megegyezni az alpolgármesterek és a további tisztviselők személyét illetően.

Az Olvasók biztosan emlékeznek, hogy Arad megyében a prefektus már az első kör után tanácsokat kívánt alakítani (különösebb siker nélkül), tehát nálunk is megpróbálták mozgásban tartani a sokfejű politikai gépezetet.

Sok olyan település és helyhatóság van azonban a tágan értelmezett Erdély területén, ahol a helybéli magyarság különböző vonalakon jutott be a Tanácsokba és a mai napig sem sikerült megegyezniük településük elöljáróinak személyeiről. Íme néhány példa: Székelyudvarhelyen az alpolgármester-választás körül léptek fel problémák. A Városi Tanácsba bejutott Zöld Párt magának kívánja a tisztséget, ezzel azonban szembemegy egy korábbi igéretével, amely szerint az MPP-t fogja támogatni annak elnyerésében. Mivel tervük megvalósulásának kevés az esélye, frakciójuk vezetője le kíván mondani mandátumáról, lavinát indítva el ezzel nemcsak a Városi Tanácsban, hanem saját pártjának soraiban is.

Csíkszeredában nem sikerült megalakítani a Megyei Tanácsot. Az alelnöki tisztségre az MPP tart igényt, de a Tanács többsége ezt nem hagyta jóvá. Ezek után az MPP tanácsosai kivonultak a teremből, bojkottálva a Tanács és a Bizottságok megalakulását.  Borboly Csaba megválasztott megyei tanácselnök is tovább nehezítette dolgát, amikor gyerekes játéknak minősítette az akciót.

Egyes helyeken, úgy tűnik, tettlegességig fajultak az indulatok. Hargita megye egyik RMDSZ-es polgármestere azt állítja, hogy az MPP egyik csíkszeredai tanácsosa megverte és súlyosan sértegette őt politikai helye miatt.

Ilyen és ehhez hasonló esetek több helyen is előfordultak az elmúlt másfél hét folyamán. A legszomorúbb pedig az, hogy a magyarság városa vagy községe minél hatékonyabb vezetése érdekében nemhogy összefogna, hanem ellenségeskedéssel, a józan észen túllépve akadályozza az intézmények működését. Nem hinném, hogy választóik ezért az olcsó kabaréért voksoltak rájuk.

Jelenleg nem látok esélyt arra, hogy az RMDSZ és az MPP megegyezzen az őszi parlamenti választásokig. Erre a megegyezésre pedig nagy szükségünk van, mivel nem biztos, hogy most is akkora szerencséje lesz az erdélyi magyarságnak, mint az elmúlt őszi EU-parlamenti választásokon. Az RMDSZ szerint a megegyezés akadálya Szász Jenő személye (ezt Antal Árpád Sepsiszentgyörgy új polgármestere állítja), az MPP alelnöke pedig azt állítja, hogy a pártnak nem áll érdekében Markó Bélát és társait egy újabb parlamenti mandátum elérésében támogatni, mivel ez nem az erdélyi magyarság érdeke.

A kérdés ettől a ponttól az, hogy ősszel milye formában visszük majd vásárra bőrünket. Félő azonban, hogy a nevető harmadik az a csoport lesz, amely régóta nem kíván magyar érdekképviseletet a román parlamentben.

Lehoczky Attila

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Jenő / Vasárnap, 2008. július 06., 14.23 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Drága Tanár Úr, hát kifulladtunk. Hol van már a régi nyár, vagy, bocsánat, a régi 93 beírás. Tessék kicsit személyesebb lenni !
Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2008. június 27., 14.26 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Székelyudvarhely kapcsán valamiről lemaradt, Attila!
A zöldpárti Zilahi Imre az egyik alpolgármester, míg Hajdó Csaba zöld tanácsos, helyi pártelöljáró lemondott!

Csíkszeredában megalakult a Megyei Tanács, bár van más olvasata is a történetnek.

Az intézmények mindenike működik, akkor is, ha imitt-amott egyesek kakaskodnak!

Ősszel nem mi, a szavazók visszük vásárra a bőrünket, hanem a nevünkben mandátumokra ásítozó politikacsinálók. A sikerük a szavazók kezében lesz, bár a megnyilatkozásai szerint Markó Béla ezt nem érzékeli. Szász Jenő egyelőre hallgat.
A nevető harmadik lehet, hogy az a csoport lesz, amelyik szerint elkelne egy pofon végre a közösséggel nem, hanem csak a falakkal és (út)csíkokkal törődő, de Bukaresttel eltelteknek.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'