Fölszálott a páva

JelenHaz
Vasárnap, 2019. október 20., 02.17

Vesszőfutás

Újra meglógatják az üzemanyag-ár támogatás mézes madzagját a gazdálkodók számára. Akik néhány napig az augusztusi, előző szédítéshez hasonlóan, a legnagyobb dologidőben újra otthagynak csapot-papot, hogy kérvényükkel sorban álljanak a mezőgazdasági igazgatóságok megyei kirendeltségein.

Mert augusztusban Brüsszelből lélegzetvételnyi reményt adtak a mindenféle pályázati lehetőségekkel, támogatásokkal hitegetett, valójában a sorsára hagyott mezőgazdaságuknak. Csak lélegzetvételnyit, mivel a valós igények alig egyharmada számára jutott pénz üzemanyagár-támogatásra. Mezőgazdaságunk továbbra is árva gyerekként vergődik a mindenkori kormány érdektelensége, a brüsszeli megszorítások, illetve a hazai gabonamaffia mesterkedéseinek labirintusában.

Eközben a gazdálkodó kínkeservesen, félévnyi támogatás-késéssel, drága üzemanyaggal és munkadíjakkal megtermelt kenyérgabonája a kutyának sem kell. Azt csak a gabonamaffia vásárolja fel kilónként 0,44 lejért, hogy a Fekete-tengeren megsétáltatva vagy csak a nyugtákat, a szállítóleveleket megjáratva 0,85 lejért passzolhassa tovább a kenyérgyáraknak, ukrán búzaként. A gabonafelvásárlásból kivonult mindenkori hatalom cinkos szemlehunyása mellett zajló ügyeskedésnek mindig a pártfogó nélkül maradt, veszteséggel termelők, illetve a fogyasztók isszák meg a levét, akik 3 lejért kénytelenek megvásárolni a mindennapi kenyér kilóját.

Hogy mi a teendő e kilátástalan helyzetben?

Várjuk az EU „szerető” gondoskodását, amelynek folytán a nyugati rész felvásárolta, hogy felszámolhassa a keleti élelmiszer- és feldolgozóipart, nálunk leállítja a vállalkozás-serkentő SAPARD programok finanszírozását, késlelteti a mezőgazdasági támogatások kifizetését, de támogatást fizet szőlőkultúráink, gyümölcsöseink, gazdasági létünk felszámolásáért.

Tehát gazdatüntetésekkel, fellengzős ígéretekkel, lélegzetvételnyi reménnyel, mézesmadzag-politikával tarkítva, de folytatódik mezőgazdaságunknak, egyik legfontosabb létalapunknak a vesszőfutása.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Lebaltázott / Szerda, 2008. október 01., 08.14 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Éljen a félinformációkból gyúrt, a legsötétebb '50-es évek sajtóstílusát idéző sztahanovista újságírás.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'