Kedd, 2018. december 11., 22.28
Erdélyi magyar honfitársaim okulására

Zúzdában az emlékezés, a gondolkodás – „Édes kiegyezés”

„Mint ha pásztortűz ég őszi éjszakákon,

 Messziről lobogva tenger pusztaságon:

 Toldi Miklós képe úgy lobog fel nékem,

 Majd kilenc-tíz ember-öltő régiségben.”

 

Toldi? Nem lobog. Rémleni se fog.

Már nem csak mossák, zúzzák is az agyat, az emlékezést, a gondolkodást.

Szóba került a „bécsi döntés” – kettő is volt!

Nem nő, nem is szőke! Meglett férfi. Csodálkozó tekintet.

Mohácsot, Trianont tapintatból nem mertem szóba hozni.

A gázberendezés műszaki-biztonsági ellenőrzése kapcsán egyből Matolcsy Györgyhöz jutottunk el és Mészáros Lőrinchez. Orbán Viktor volt a következő állomás. Majd a tárgyilagosság kedvéért Gyurcsány Ferenc. Soros György se úszta meg.

Szegény mai Mórickák!

Torgyán Józsi bácsi? Nem, ő nem került szóba. Már nem.

Egyedi eset? Gyakori? Tömeges!

Még próbálkoztam:

– Kiegyezés – 1867 – 150 év?

Meglepődtem:

– Az „Édes kiegyezés”? A süteménykollekció?

Csodálkozva néztem rá.

– Hat sütemény a „boldog békeidőkből”. Három osztrák és három magyar süti, díszdobozban: Anna-szelet, arisztokrata kuglóf, Blaha Lujza-szelet, indiáner, Esterházy-szelet, Rigó Jancsi.

Összefutott a nyál a számban.

– Deák-szelet nincs?

?

Urrá lett rajtam a gonoszkodás; ne maradjak szégyenben. Deák Ferenc epitheton ornans-aival próbálkoztam.

– Kehidai Tekintetes?

  ?

– A haza bölcse?

?

 

*

A laptopomra vetem magamat:

– A Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete „Édes kiegyezés” néven összeállított süteménykollekcióval emlékezik a kiegyezésnek, az Osztrák–Magyar Monarchia létrejöttének 150. évfordulójára. A díszdobozos készítményt, november 8-tól március végéig az ország 20 cukrászdájában vásárolhatják meg a történelmet és az édességet kedvelő magyar polgárok.

Kerül, amibe kerül – olcsó nem lesz –, én is vásárolok ebből paritásos alapon összerakott K. u. K. emléksütemény csodából. Addig kitanulom, melyik három a kaiserliche, illetve a königlichespecialitás.

Vajon a bécsi cukrászdákban is lesz hasonló választék?

Egyáltalán, a „sógorok” hogyan emlékeznek az 51 évet élt dualista államra?


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: vojtek éva / Hétfõ, 2017. november 06., 07.01 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Tisztelt Uram!
A sajtótájékoztató anyagában további információk is olvashatok, amik itt - helyhiány miatt? - nem jelentek meg. Idézem: „2017-ben egy olyan esemény 150. évfordulója lesz, amely páratlanul sikeres ország építő időszak előtt nyitotta meg az utat. Az 1867-es kiegyezést követő évtizedek a magyar felemelkedés csodálatos korszakává váltak. Nyugatos polgárosodásunk aranykora ez. Eredményeit azóta is csodálja a világ. Fővárosunk, városaink ekkor nyerték el mai arculatukat, ekkor épült ki út- és vasúthálózatunk, ekkor erősödött meg népiskolai rendszerünk. A magyar ipar, a magyar mezőgazdaság, a magyar tudomány sokak által irigyelt világraszóló eredményei mindenkit ámulatba ejtettek... Ez a méltatás hangzott el a kiegyezés kapcsán Áder János Újévi köszöntőjében.

Nekünk, cukrászoknak valóban ez az időszak hozta el a fejlődést. Európa kapui megnyíltak és számos céhlegény indult felfedező körútra. A vándorlás azonban kétirányú volt, elég, ha a leghíresebb cukrászdánkra, a Gerbeaud-ra utalunk. Ízek, receptek vándoroltak a birodalom határain innen és túl.
A jelenkor legkiválóbb magyar cukrászai a Belle Époque, vagyis a boldog békeidők ízeit, zamatát zárták egy dobozba, összegyűjtve a századforduló cukrászati remekeit.
A múlt megtörtént, lehet(ne) tanulni belőle.Mi a szakmánk történetét tekintve ezt tettük és igyekszünk megmutatni, hogy milyen jól tettük. Remélem, a sütemények ízleni fognak Önnek is, és azoknak a diákoknak is, akik szabad történelemóra keretén belül a cukrászdákban ismerkedhetnek meg a kor egy-egy szeletével előadás és kóstolás formájában.A sajtótájékoztatón ez is elhangzott:\"Az ÉDES KIEGYEZÉS kollekció elnevezést viselő projektünk egy különleges elemet is tartalmaz.
A résztvevő cukrászdákban - saját szervezésben - előadást szerveznek pályaválasztó fiataloknak, akik egy-egy érdekességet ismerhetnek meg a kiegyezés koráról. Az előadás témája lehet a korabeli öltözködés, kultúra, közlekedés, művészet, amely tájékoztatja a fiatalokat a XIX. századi életről. Az előadás végén a kollekció süteménykóstolójára kerül sor.\"
Üdvözlettel

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'