https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 16.54

A nőknek köszönhető

Édes, ellenállhatatlan
Édes, ellenállhatatlan
Írásos emlék őrzi Medici Katalin és Henrik, orleans-i herceg 1661-es esküvőjének menüjét, és ebben gyümölcsökkel gazdagított jeges ínyencségek találhatók. Ezt követően a francia konyhaművészet elengedhetetlen kellékeivé váltak ezek a finomságok.


A 18-ik században minden magára valamit adó arisztokrata család francia fagylaltos edényekben szolgálta fel jeges desszertjeit. Erre a századra tehető az is, amikor a jeges vizes készítményeket felváltották a tejjel és egyéb ízesítőkkel gazdagított fagylaltok, majd elindult a gombócos nyalánkságok árusítása. Mindenki gondolhatja, hogy főleg a nők hódoltak be a jeges nyalánkságoknak, jórészt nekik köszönhető, hogy e téren ma ott tartunk, ahol tartunk.

Az eredeti recepteket olasz mesterek állították össze, és termékeik,  a maestrók vándorlásai során szinte minden országba eljutottak és elterjedtek. A magyar fagylaltkultúra megjelenése a reformkorra tehető. Az első hivatalos jégkrémgyár a 19-ik század második felében kezdte a termelést Amerikában, és némi büszkeséggel olvastuk, hogy a világon az első jégkrémgyártó gépet egy hölgy jegyzi: a masinát Nancy Johnson tervezte 1843-ban.

A tölcsért is az Újvilágnak köszönhetjük. Először 1920-ban, szintén az USA-ban szolgáltak fel tölcséres fagylaltot. Az amerikai gyárak gépeivel indult el a gyártás a második világháború után Európában is. Az első üzemek egyike volt az Algida, amelyet egy jugoszláv származású olasz vállalkozó alapított a negyvenes években, és nem sokkal később a legnagyobb olasz jégkrémgyárrá vált. Az első finomságuk egy csokoládéval bevont vaníliajégkrém volt.
Hát dióhéjban ennyit a fagyi, illetve a jégkrém történetéből, mielőtt “elcsábulnak” hölgyolvasóink, mit sem törődve a kalóriákkal... A tényen azonban ez mit sem változtat: ma már minden háziasszonynak van saját fagyireceptje, és mi szívesen vennénk, ha velünk is megosztanák a tudományukat!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'