JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 12.33
Kirándulóknak

A nyárs

 
 
2009. május 18., 20.36
Hétfõ
Alighanem a nyárs volt az ősember első konyhai eszköze. És mint a gyakorlat igazolja, mai civilizált utódai is használják. Ebben az egyszerű, hegyes végű ágban éppen az a nagyszerű, hogy kellő körültekintéssel kiválogatva igencsak sokoldalú konyhai eszközhöz jutunk anélkül, hogy magunkkal kellene cipelnünk.


A jó nyárs egyenes, mint a lénia, s érett, kemény vagy félkemény fából készül. Legjobb a mogyoró, de megfelel akármilyen fa, amelyik tömör, nem törik, nem hajlik túlságosan és jól faragható. Fontos, hogy ne legyen vastag bele, mert az ugyancsak meggyengíti a hegyét. Hossza, 100-120 cm legyen. Az a jó, ha egy kissé laposra faragjuk, hogy el ne forduljon rajta, amit rátűztünk. A boldogabbik vége pedig olyan vastag legyen, hogy el ne csússzon rajta a markunk. 

Bármiből is készül a nyárs, sütés előtt mindig olajozzuk be, így az étel ráragad. Ha szalonnát sütünk, vágjunk kocka alakú darabokat, ezt a bőrkéjén keresztül szúrjuk át, s ezen a résen keresztül szúrjuk fel a nyársra. A szalonna felső részét párhuzamos, majd erre merőleges metszésekkel vagdossuk be. Nyárson a szalonnától a húsig, a haltól a csirkéig sok mindent süthetünk. Mindig parázs fölött, állandó lassú forgatás mellett pirítsuk, így a kiolvadó zsír forgatás közben nem egy helyen gyűlik össze és csöpög le. A lecsöpögő zsírt kenyérrel fogjuk fel. Minden egyes nyársra húzott szelet után egy-egy karika hagymát vagy egyebet is szúrhatunk, de kerüljük az erős lángot, és ne füst felett süssünk. 

A nyárs kiegészítője a villa, ez voltaképpen egy ágasfa, amit jó erősen a földbe szúrunk úgy, hogy mintegy 30-50 cm magasságban ízlés szerint emelkedjék a parázs fölé, hogy ne kelljen nyársunkat a levegőben kézzel tartanunk. 

Az asszonyok szerint ez a munka férfimunka, de azért jó, ha ők is rajta tartják a szemüket...

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'