Fresh Corner
Szerda, 2019. április 24., 19.38

A szelídgesztenye

 
 
2008. október 14., 12.00
Kedd
Most van a szezonja, néhány hétig szárítva és hűvös helyen tárolva hónapokig is eltartható. A friss termés 49% szénhidrátot, 44% vizet, 4% fehérjét és 1% zsírt tartalmaz. Magas a kálium-, foszfor-, kén- és magnéziumtartalma.


A monda szerint a szelídgesztenye Mátyás király idejében vált ismertté. Beatrix királyné hozta magával Itáliából. Ekkor vált Mátyás király kedvenc ételévé a gesztenyével töltött kappan. A palotában a gesztenye csemegének számított, sütve és mézzel ízesítve fogyasztották.

Nagybányán a szelídgesztenye volt az a nemes gyümölcs, amellyel a város tanácsa az erdélyi fejedelmeknek és főuraknak igyekezett kedveskedni. A feljegyzések szerint a város ebből a ritka gyümölcsből ajándékozott 1642-ben I. Rákóczi György erdélyi fejedelemnek is.

A szelídgesztenye, más néven maróni, nemes gesztenye, semmiképp nem téveszthető össze a parkjainkat díszítő vadgesztenyével, melynek gyümölcse nem ehető, sőt, mérgező. Ezért nem árt alaposabban szemügyre venni a szelídgesztenyét. Szeptember–novemberben beérő makktermésének magházában hat rekesz található két-két magkezdeménnyel, közülük legfeljebb az egyik fejlődik ki. A termést a vadgesztenyénél sűrűbb tüskéjű, világoszöld, négy kopáccsal nyíló kupacs borítja, ami éretten felreped. Benne egy-három darab 20-35 mm széles, sima, bordázott vagy hullámos maghéjjal borított, barnás színű makk található. A makk héjának színe a sárgásbarnától a sötétbarnáig fajtánként változik.

A hűtő zöldséges fiókjában is több hónapig eltartható, de tél vége felé ellenőrizni kell, nem csírázott-e ki. A nemesebb fajták hamarabb romlanak. Vízbe dobva ellenőrizhetjük, hogy jó-e még. A víz színén úszókat ki kell dobni.

Otthon is süthetünk gesztenyét. A beáztatott, de legalábbis a kiszáradástól megóvott szemek kerek végén a barna héjat éles késsel kereszt alakban be kell vágni, és a sütőben addig sütni, míg a héjak fel nem görbülnek, hogy a bél kiszedhető legyen. Feldolgozásánál a gesztenyemassza készítésekor nem csak a külső, kemény, barna héjat, de a belső, világossárga maghéjat is el kell távolítani, mert sok cseranyagot tartalmaz. A tejszínhabos gesztenyepüré magyar specialitásból vált jellegzetes, monarchiabeli cukrászati csemegévé.

Néhány szem zöld szelídgesztenyét a gyümölcsöstálba helyezve, elűzhetjük onnan a muslicákat, mert azok valamiért nem szeretik a jelenlétét. A barna gesztenyék pedig a ruhásszekrényben molyriasztóként lehetnek hasznunkra. Maghéját és leveleit samponkészítésre használják, a hajszálaknak aranyosan csillogó fényt ad.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'