Szombat, 2018. december 15., 05.04

Hazafiság felsőfokon

 
 
2009. június 29., 21.21
Hétfõ
Vadul viharzik, csavargatja a szél a fákat, zuhog, mintha dézsából öntenék, jég is kopog szaporán, és az üzletben bennszorult vásárlók borzongva nézik az odakint tomboló ítéletidőt. 


A pénztártól ellépők a kijáratnál csoportosulnak, várják, hogy elindulhassanak, és közben beszélgetnek. Valamennyien nők, és egy-egy cikázó villám láttán rémülten vetik magukra a keresztet. – Az Úr haragja! – mondják meggyőződéssel. – Az egész országot sújtja. Az áradások, a jégverés tönkreteszik a termést, odavész ház, jószág, minden. Isten büntetése ez, mert rosszak az emberek. 

Ezt érdemeljük a sok gonoszságért, amit elkövetünk. 

Ilyen mederben folyik a beszélgetés, beleszőve a borzalmakat, melyekről naponta olvasni lehet, és látni a tévében. Ezt az Isten nem tudja tétlenül nézni, hát lesújt ránk. De az emberek nem okulnak, vétkeznek és megtűrik maguk között a rosszat, ahelyett, hogy irtanák. 

A gyilkos sem kap többet néhány évnél és „jó magaviselete” jutalmául előbb-utóbb kiengedik a rács mögül. Ő meg folytatja, amit elkezdett. A drog, az erkölcstelenség, a csalás, lopás már nem számít szégyennek, sőt, mintha védené is a hazai politika. 

A villamosban például ott van kiragasztva a figyelmeztető cédula: mindenki vigyázzon az értékeire, óvakodjon a zsebmetszőktől! És lám, itt, az üzlet falára is kifüggesztették a kereskedelmi egység álláspontját. Tudatják, hogy csak akkor lehetséges olcsóbb árat szabni a portékának, ha nincs lopás. (Értendő ez alatt az üzlet megkárosítása.) 

Tehát nyílt titok, hogy mindenütt vannak tolvajok. Hova süllyedt ez az ország! – sopánkodnak az asszonyok, mire megszólal egy harcedzett férfihang mellettük: 

– Az Istennel számoljanak el a templomban, de az országot ne bántsák! Pocskondiázzák elegen maguk nélkül is. Ez politika. De hagyjuk – legyint –, nem az asszonyok tyúkeszéhez való!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'