JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 11.38

„Húsvéthétfőn jókor reggel”

Béres Margit húsvéti ajándéka a Nő Család oldalnak
Béres Margit húsvéti ajándéka a Nő Család oldalnak
Varázsa van a húsvétnak. Vallásos jellegén túlmenően is különös varázsa. Belengi a tavasz kitárulkozó szépsége, örömharmatos pezsgése, a házak tiszta illata, a sziromfátyolba öltözött fák ígérete. 


S az emberek gondterhelt tekintetében is több ilyenkor a fény, a remény. A gyermekek szemében pedig a pajkos csillogás. A szagosvízzel teli kis üvegek útra készen várnak a zsebekben, mellettük talán lista is lapul, nehogy kifelejtődjön valaki a sorból. A versikét újra meg újra elismétlik, mert locsolkodáskor restellnivaló felsülni a lányos háznál!

Majláthfalvi iskolás gyerekeket hozott utamba a szerencsés véletlen a közelmúltban, és beszélgetésünk során különös fények bújócskáztak a mosolyukban. Bartucz Eduárd, Nyári Jenő, Soós Timóth, Schneider Eduárd, Bányai Eliz, Puntea Éva, Szőke Alexandra számára a készülődés, takarítás, sonka-, kolbász-, tojásfőzés, a húsvéthétfői locsolkodás része az ünnepnek. Nincs lány a faluban, aki megúszná szárazon ezt a napot, hogy ne lebegné körül illatfelhő ilyenkor őket. Férfiember, ha legény a talpán, megöntözi a „virágokat”, hogy szépüljenek, el ne hervadjanak. Ez becsületbeli kötelesség. Erre buzdít a régi szokás, ami nagyapákról, dédapákról maradt fenn, és a tavaszi megújulás óhaját, örömét hordozza magában. E régi hagyományról az elmúlt években Majláthfalva plébánosa is megemlékezett a húsvét másnapi misén, és locsolkodásra biztatta, verssel indította útnak a gyermekeket: „Húsvéthétfőn jókor reggel, minden fiú korán felkel. Felöltöznek szépen, s útra kelnek hamarosan. Várják őket már a lányok, kisebb-nagyobb szép virágok.”

A locsolkodóknak piros tojás, sütemény, némi pénz jár fizetségül, és mosoly fogadja, mosoly kíséri őket a kapuig. Aztán odakint a legénykék a pénzmagot számolgatják nagy titokban, a lányok odabent a locsolkodókat... Mert bizony a számok sokatmondóak!Újdonsült majláthfalvi kis ismerőseim szavait átszövi az otthonhoz való ragaszkodás, amikor elújságolják, hogy honnan, kik jönnek haza ünnepelni ilyenkor: Németországból, Magyarországról, Aradról, Temesvárról...

Vagyis nem túlzás azt állítani, hogy varázsa van a húsvétnak. És nem csak Majláthfalván...

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'