JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 12.17

Húsvétvárás

Tanulják a szépet
Tanulják a szépet
Egyszer egy esztendőben ilyentájt ráhangolódnak a húsvétra: tojást festenek, színes cérnával üdvözlőlapokat hímeznek, süteményrecepteket cserélnek, és így történik ez már tizennégy esztendeje. 


Akik akkor megtanulták a tojásírás fortélyát, valószínűleg továbbadták azt a leányuknak, unokájuknak. Tar Judit vegyészmérnöknőt mégis évről évre meghívja a nyugdíjas klubba Béres Margit, mert nagyra tartja tojásírási tudományát, tapasztalatát, és új tanítvány mindig akad. Az elmúlt szombaton is „mintaórát” tartott, és tette ezt olyan szemléletesen, hogy az is kedvet kapott a kísérletezéshez, aki nem számít túl sok locsolkodóra...

A hímes tojás elkészítéséről Tar Judit három módszert ismertet: a sósavba mártott tollheggyel történő díszítést, az írókával végzett viaszos írást (ezt nagy hozzáértéssel gyakorolja Dénes Ildikó tanítónő), és a fehér tojásra való rajzolást a kereskedelemben kapható, üvegfestésre is alkalmas írószerrel. Figyel a hallgatóság, követi az előadó kezét. A piros tojáson tüneményes gyorsasággal rajzolódik ki a szemet gyönyörködtető kalocsai virágminta.

Gyakorlott tojásíró több mint félóra alatt készít el egy-egy remekművet. Húsvéti ajándéknak is mutatós és értékes, évekig megőrizhető.

Időigényes munka, de kettős öröm: öröm annak, aki adja, és annak, aki kapja.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'