Fölszálott a páva

JelenHaz
Szombat, 2019. október 19., 05.20

Kertes otthon

 
 
2008. augusztus 19., 16.00
Kedd
A nyári hőség idején sokan hangoztatják, hogy szerencsések, akik családi házban laknak. Persze, ilyenkor nem arra gondolnak, hogy mennyi munkával és költséggel jár az épület karbantartása, hanem arra, hogy a ház velejárója az árnyékos gang, a terasz, az udvar, a virágos, lombos kert, egy fürdőmedence vagy legalábbis pancsoló a gyerekeknek.


Ezen túlmenően pedig a biztonság. Igen, annak a biztonsága, hogy ami a saját kertben terem, az vegyszermentes. Vagyis – ahogy manapság mindenki emlegeti – bio.

A vegyszerek nélküli termesztés elfogadásához az eddigiektől merőben eltérő, másfajta gondolkodásra van szükség. Hangsúlyozzuk ezt főleg azért, mert többnyire az asszonyok birodalma a kert, és az idősebb nemzedék nem arról híres, hogy könnyen eláll a régitől, a megszokottól, és felkarolja az újat...

A biokertek legfontosabb jellemzői: az egészséges, komposzttal dúsított talajművelés, az aromás gyógy- és fűszernövények szerepe s a zöldségek, virágok vegyes ültetése. A biokert környezetbarát, vigyáz a föld erőforrásaira, nem szennyezi a vizet, a talajt, a levegőt, ellátja zölddel, legelni- valóval az aprójószágot (gondoljunk csak a csalánra, a tyúkhúrra). Arról nem is beszélve, hogy a kertünkben termelt zöldség olcsóbb, mint amit vásárolunk, de a döntő érv a frissebb, aromásabb íz, és mindenekelőtt az a tény, hogy minden káros anyagtól mentesek. A mindenre gondoló háziak tudják, hogy a kertben lennie kell egy komposztgödörnek, mert ezáltal jelentős mennyiségű szerves anyag kerül vissza a talajba. A levelek, a zöldségfélék hulladéka, a gyepnyesedék, az elnyílott egynyári növények gazdagok tápanyagban.

Tehát zöldségtisztítás, hámozás, selejtezés után érdemes megtenni azt a néhány lépést a komposztgödörig (nem a szemetesvödörig!), és a megfőzött zöldségek fölösleges levét se az udvarra vagy a lefolyóba löttyintsék, van annak ennél érdemesebb helye is...

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'