https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 16.20

Ma Szent Iván-napja

 
 
2008. június 24., 12.30
Kedd
Keresztelő Szent János születése. Akkor miért tulajdonítják az ünnepet mégis Szent Ivánnak? Azért, mert az Iván név a régi magyar Jovános, Ivános alakjából származik, illetve a János névnek szláv formájából. Eredetileg héber-görög-latin-orosz-magyar eredetű név, jelentése Isten kegyelmes.


A néphit szerint szerencsenap. A tűz ünnepe, melyről úgy tartották, hogy a tisztaság, a szerelem, az örök megújulás jelképe, ezért igyekeztek átugrani fölötte Szent Iván éjszakáján. A János-napon keresztelt gyermek több szerencsében részesül, mintha ezer tallért kapott volna.  Azoknak a kisgyermekeknek, akiket János-napon választanak el, az életben szerencséjük lesz, és mindig a napos oldalon járhatnak. Az ezen a napon szedett növények gyógyító és fertőtlenítő hatással bírnak mind az emberekre, mind az állatokra, de még a földekre is. Ez az időszak leginkább alkalmas a házasságok megkötésére.

Nos, akiknek az éjszaka nem sikerült tüzet ugraniuk, sem harmatot gyűjteniük, hogy abban fürösszék, szépítsék az arcukat, legalább figyeljenek a következőkre: a néphit szerint Szent Iván-napja jó alkalom arra is, hogy az ellenségek kibéküljenek egymással.
E téren talán még pótolható a mulasztás...

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'