JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 12.43

Megváltás

 
 
2009. április 07., 14.40
Kedd
A kereszt jelkép. A keresztutat mindenkinek végig kell járnia, még ha nem is így nevezik...


Annak az asszonynak is nehéz teher nyomta a vállát, aki ott lakott a pásztorházban három gyermekével. Magára hagyatottan, hisz Anca, a legnagyobb is csak tizenöt éves volt, a másik kettő még kisebb, amikor az anyjuk ágynak esett. Gyógyíthatatlan! – szólt az orvosi szentencia, és érezte ezt a beteg is. Napról napra fogyott az ereje, akárcsak a betevő falat a házban. 

Hogy milyen ház a faluvégi pásztorház, minden vidéken élő ember tudja. Valamikor a település tenyészállatait nevelték, tartották benne, fehérre meszelt, tiszta falai között, az udvaron meg az istállókban rend uralkodott. Valamikor. De miután megbomlott a falvak régi rendje, a pásztorház senkié, semmivé, nyomortanyává vált. Aki ott húzta meg magát, az szegényebb volt a legszegényebbnél. 

– Egy napon üzenettel kopogtattak be hozzám: arra kér a pásztorházban élő asszony, hogy keressem fel. Sürgős – nyomta meg a szót jelentőségteljesen az üzenethozó. Elmentem. Hát... tudtam én addig is, hogy milyen a szegénység, de amit ott láttam, minden elképzelést felülmúlt. A legmélyebb nyomorral találkoztam. A helyiség, ha egyáltalán annak lehet nevezni, hideg, üres, ételnek, kenyérnek nyoma sem. A beteg utolsó óráit élte, a gyerekek napok óta nem ettek, sápadtan, csont és bőr soványan, tágra nyitott szemmel meredtek az anyjukra meg rám. Erőtlen hangon, könyörgő tekintettel szólalt meg az asszony: „Tisztelendő úr, kérem, vegye magához az árvaházba a gyerekeimet! Csak akkor tudok nyugodtan meghalni, ha őket biztonságban hagyom.” 

Megrendítő percek voltak! Megígértem, odaveszem őket az otthonba, hogy nevelkedjenek becsületben, szorgalomban. Hát így történt.

Csákon, a Caritas Szervezet csöppnyi irodájában ülünk. Kóbor György igazgató szava csendes, arca nyugodt. Nem árulja el, milyen viharok dúlnak a papi lélekben, valahányszor felszínre segíti a fuldoklókat...

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'