50%-os árzuhanás
Péntek, 2019. július 19., 05.10

Nem csak szépséghiba

 
 
2008. május 13., 14.45
Kedd
Szinte népbetegségnek számít a kéz és láb bőrének, körmeinek gombás fertőzöttsége. A kórokozó mikroorganizmusok elsősorban a nedves helyeket kedvelik, ezért még a strandszezon (vagy gyógyfürdői beutalás) előtt gondoskodni kellene a gombás körmök kezeléséről, hogy ne terjedjen tovább ez a kellemetlen fertőzés.


A bőrgombát sokan – tévesen – csak kozmetikai problémának tartják, és körömlakkal, kesztyű viselésével igyekeznek elrejteni. Elhanyagolt állapotban a széttöredezett körmök már fizikai fogyatékosságot jelentenek. Pedig az első figyelmeztető jelre – ilyen a köröm sárgás, barnás elszíneződése, megvastagodása vagy berepedezése – érdemes azonnal szakorvoshoz fordulni, aki megfelelő gombaölő gyógyszer alkalmazásával gyógyítani tudja ezt a fertőző betegséget. Ellenkező esetben az elhanyagolt gombás köröm véglegesen deformálódhat, a fertőzés átterjedhet a többi körömre és más testrészekre is.

Fokozott személyi higiéniával védekezhetünk ellene, különösen olyan helyeken, ahol sok ember fordul meg, és a nedves, meleg környezet kedvez a mikroorganizmusok elszaporodásának. Tehát közfürdőkben, uszodákban, strandokon viseljünk papucsot, a fürdő használata után alaposan zuhanyozzunk le, gondosan töröljük szárazra a testhajlatokat és az ujjak közötti bőrt is.

Az anyukák, nagymamák különösen ügyeljenek arra, hogy a családtagok, így a gyermekek is, ne törüljék meg a lábukat ugyanabban a törülközőben, legyen meg mindegyiküknek a sajátja.Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'