Kedd, 2018. december 11., 21.59

Zöld szigetek

Az udvar, a kert dísze
Az udvar, a kert dísze
A kertészek szerint a kúszónövények népes csoportja nagyobb figyelmet érdemelne, mivel felhasználásuk rendkívül sokrétű és hasznos lehet. Különösen a kisebb alapterületű kertekben jöhet jól a zöldfelület függőleges irányban való nevelése. 


A kert különféle épített szerkezeteinek, virágrácsok, virágívek, pergolák (faváz szerkezet lugashoz), támfalak, kerítések, épületfalak befuttatására ki lehet választani a leginkább megfelelő növényt. Kétségtelenül a futórózsák a legnépszerűbbek, de a virágos kúszócserjék is pompás képet nyújtanak.

Felhasználás szempontjából legelőnyösebbek a tapadókoronggal vagy léggyökerekkel kapaszkodó fajok, mint például a trombitafolyondár és a japán vadszőlő. Ezek a sima falra, kerítésre külön támberendezés nélkül is felfuttathatók. Téves az a hiedelem, hogy a kapaszkodószervek tönkreteszik a falat, hiszen ha jól megfigyeljük, látható, hogy a falfelületre való tapadás utáni egy-két hét múlva elfásodnak, azaz el is halnak, s ezután a fizikai rögzítést szolgálják. A virággal, lombbal befuttatott fal kevésbé melegszik fel, az egymásra boruló levéltömeg a beázástól is védi a vakolatot. 

A kúszónövények másik nagy csoportja a csavarodó szárral, kacsokkal kapaszkodók – mint például a lonc és a kerti iszalag – speciális támberendezést igényelnek. A virágrácsok, pergolák tervezésekor figyelni kell arra, hogy ezek a növények csak két centiméternél vékonyabb tárgyakra képesek csavarodni. Ezért például a pergola meglehetősen vastag oszlopa mellett gondoskodni kell valamilyen zsinórról, huzalról, ami legalább a kezdeti időben megkönnyíti a kapaszkodást.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'