Fölszálott a páva

JelenHaz
Szerda, 2019. november 13., 04.11

A háziorvostól igényelhető az influenza elleni védőoltás

A háziorvostól igényelhető az influenza elleni védőoltás
A háziorvostól igényelhető az influenza elleni védőoltás

Szeptember 17-től kezdődően október 23-ig négy adagban összesen 13 900 adag influenza elleni védőoltást kaptak az Arad megyei közegészségügyi intézmények, háziorvosok – tudtuk meg az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóságtól (DSP).

Az influenzaszezon elkerülhetetlen, a betegség viszont megelőzhető, ennek egyetlen hatékony módja az orvostudomány jelenlegi állása szerint a védőoltás. A 65 évnél idősebbeknek, a két évesnél fiatalabb gyermekeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás, de mindenkinek érdemes beoltatnia magát – figyelmeztet idén is az Egészségügyi Minisztérium.

Az oltóanyagok ingyenesen igényelhetők a háziorvosi rendelőkben, akinek pedig nem jár az ingyenes oltóanyag, az receptre felírathatja és beadathatja a vásárolt készítményt. A gyógyszertárakban 25–60 lej közötti árban hozzájuthatnak, orvosi rendelőben pedig 10–20 lej ellenértékben beadathatják maguknak.

A járványos időszak előtt beadott védőoltás csökkenti a megbetegedés előfordulását, fertőzés esetén pedig enyhíti a tüneteket és megkönnyíti a betegség lefolyását.

A DSP nyilvántartása alapján a 2017–2018-as influenzaszezonban 76 megbetegedést és 7 halálos esetet jegyeztek Arad megyében.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'