JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 11.34

A hemofíliás betegeknek is joguk van az orvosi ellátásra

A hemofíliás betegeknek is joguk van az orvosi ellátásra
A hemofíliás betegeknek is joguk van az orvosi ellátásra

A hemofília világnapjának az a célja, hogy felhívja a figyelmet a veleszületett vérzékenységben szenvedők súlyos gondjaira, ugyanis e ritka betegség megállapítása és kezelése igen költséges.

Románia az Európai Unió sereghajtója a vérzékenységben szenvedő betegek terápiás szükségleteinek biztosítása területén, ennek következménye nagy számú fogyatékos, hátrányos helyzetű személy él az országban. A Temes megyei Buziásfürdőn működik a temesvári Şerban Margit és Viorel orvosprofesszor házaspár által fiúk emlékére létrehozott, országos szinten egyedülálló egészségügyi központ, amely hemofíliás és 1. típusú cukorbajos gyerekek ingyenes kezelését biztosítja.

A Cristian Şerban nevét viselő központban április 24-én emlékeznek meg a hemofília világnapjáról. A rendezvény mottója: Count mi in (Vegyél számba)!

A Şerban házaspár ezúttal a vérzékenységben szenvedő betegek országos nyilvántartásának elkészítését kezdeményezi, amely alapfeltétele az európai színvonalú orvosi ellátás és megfelelő források biztosításának a hemofíliás betegek kezelésére. Az eseményt A hemofíliás betegek rehabilitációjának elmélete és gyakorlata című konferencia vezeti be, az Utrechti (Hollandia) Orvostudományi Egyetemről érkezett szaktekintélyek részvételével.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'