JelenHaz
Hétfõ, 2019. július 15., 23.03

A vitaminok és ásványi anyagok nem csökkentik a vérnyomást

 
 
2008. január 30., 04.00
Szerda
A szelénnel, magnéziummal, kalciummal, káliummal, C- és E-vitaminnal gazdagított tejital fogyasztása a közönséges tejhez képest rövid távon bizonyítható egészségügyi előnnyel nem jár. Ez a tanulsága annak a tudományos vizsgálatnak, amelyet holland kutatók végeztek és amelynek eredményei a Journal of Hypertension című folyóirat januári számában jelentek meg. A korábbi tanulmányok változó eredménnyel végződtek: volt olyan vizsgálat, amelyben például a bőséges káliumbevitel kissé lejjebb vitte a vérnyomást, más megfigyelések ezt nem tudták megerősíteni, ezért P.W. de Leeuw és munkatársai 124 egészséges önkéntes felnőttnek adtak különleges tejitalt nyolc héten át.

Véletlenszerű kiválasztás szerint a vizsgálati alanyok fele szelénnel, magnéziummal, káliummal, kalciummal dúsított, 2,5 deciliter sovány tejitalt fogyasztott minden- nap, amelybe C- és E-vitamint is tettek, a másik csoport ugyanannyi vizet ivott. A résztvevők vérnyomását kéthetenként mérték, de a vizsgálat elején és végén 24 órás vérnyomás-monitorozáson is átestek. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogyan változik a szisztolés vérnyomás, de a diasztolést – a “per” értéket – ugyancsak gondosan feljegyezték, valamint a 24 órás adatok alakulását. A vizsgálat végére az önkéntesek szisztolés vérnyomása átlag öt higanymilliméterrel csökkent – de egyformán, akár a vitaminkoktél-ivók, akár “vizesek” csoportjába tartoztak.
Ugyanez az eredménye a 24 órás vizsgálatnak is, sőt nem tapasztaltak különbséget a csoportok között a pulzusszám szempontjából sem. De Leeuw és munkacsoportja fölvetette annak a lehetőségét, hogy talán nem adtak elég sok vitamint vagy káliumsót a tejhez, de valószínűsíthető az is, hogy a táplálék-kiegészítők egyes alkotóelemei erősítés helyett éppen ronthatják egymás kedvező hatását. Ez utóbbi lehetőség egybevág több új tanulmány eredményével, amelyek azt mutatták, hogy a maximális hatás végett bonyolult összetételű multivitaminok és táplálék-kiegészítő szerek nemritkán kedvezőtlenek az egészségre.
A magas vérnyomás csökkentésére tehát a látványosan reklámozott készítmények helyett érdemes inkább kezelőorvosunkkal megbeszélni a legjobb gyógyszeres kezelést. És soha ne feledjük, hogy a magas vérnyomás nem gyógyszeres kezelési módozataiból az esetleg ránk rakódott túlsúly leadása, a rendszeres testmozgás és a konyhasó-bevitel minimálisra csökkentése az egyértelműen bizonyított módszerek.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'