Csütörtök, 2018. július 19., 01.14

Gyilkos fehérjéből készítettek rákgyógyszert

Izraeli kutatók szerint egyes, egyébként gyulladást okozó fehérjék kellően magas koncentrációban felvehetik a harcot a rosszindulatú daganatos szövetekkel szemben írja az MTI. A haifai Technion egyetem kutatói két fehérjetípus rákellenes hatásait elemezték; mint kiderült, a fehérjék együtt rákos sejteket termelnek, de egymástól elszigetelve már elnyomják a rákos daganatot.

A Technion kutatói azért tekintik áttörésnek az új kísérleti eredményeket, mert most először sikerült bebizonyítani, hogy a p50 nevű fehérje nem a rák kiváltó oka, hanem az ellenszere lehet, mivel magas koncentrációban elnyomja a rákos sejteket.

A gyulladást ösztönző hatású p50 több sejtben is termelődik. A hatásait már több rákkutatással foglalkozó tanulmányban vizsgálták. A p50-et egy harminc éve felfedezett fehérje termeli, amelyet korábban többször összefüggésbe hoztak a rosszindulatú prosztata-, mell-, tüdő-, feji és nyaki, vastagbél- és agydaganatok kialakulásával. Az új tanulmány a p50 mellett egy másik, KPC1 nevű fehérjét is vizsgál, amely szintén részt vesz a p50 nevű fehérje létrehozásában.

A kísérletekben emberi agydaganat-sejteket oltottak egerekbe; ezek között voltak kezeletlen, KPC1-gyel, illetve nagy koncentrációjú p50-nel kezelt sejtek is. A kezeletlen szövetek súlyos tumort okoztak az egerekben. A KPC1-gyel kisebb, a magas p50-koncentrációval pedig egészen kis rákos daganat képződött. A kutatók szerint a p50 magas koncentrációban megóvta az egereket a ráktól, és hasonló eredményre jutottak az emésztőszervi és a csontrák esetén is.

Mint dr. Jekyll és Mr. Hyde

A kísérleteket a Nobel-díjas Aaron Ciechanover professzorlaboratóriumában végezték. Ciechanover 2004-ben a magyar származású Avram Herskóval és az amerikai Irwin Rose-zal közösen kapott kémiai Nobel-díjat az ubiquitin elnevezésű folyamatért, vagyis a hibás fehérjéket lebontó, sejten belüli mechanizmus felfedezéséért.

„A p50 fehérje határozottan dr. Jekyll-re és Mr. Hyde-ra emlékeztet. Bizonyos helyzetekben álcázza magát, és feladatot vált. Eddig úgy tudtuk, hogy összekapcsolódva egy másik, p65 nevű fehérjével növeli a rákos sejteket. [...] Ebben a kutatásban viszont rájöttünk, hogy ha túlteng a p50-es fehérje, akkor nincs mivel kapcsolódnia, és pont hogy gátolja a rák lefolyását, mert ismert rákellenes fehérjéket termel. A jelenség további kutatást érdemel” – mondta Ciechanover a Háárecnek. Azt ugyanakkor ő sem tagadta, hogy a kutatás még kezdeti stádiumban van, és évekbe telhet, mire az új felismerésen alapuló gyógyszerek készülhetnek. (index.hu)

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'