Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Szerda, 2019. október 16., 05.28

Hipertónia – a leggyakoribb egészségügyi probléma

Hipertónia – a leggyakoribb egészségügyi probléma
Hipertónia – a leggyakoribb egészségügyi probléma

A magas vérnyomás, orvosi nevén hipertónia ma már a legelterjedtebb népbetegségnek számít. A csendes gyilkosnak is nevezett kór tünetei nehezen felismerhetőek, így sokáig rejtve maradhat.

A Nemzetközi Hipertónia Társaság (World Hypertension Leaque) kezdeményezésére 2005-ben május 17-ét a magas vérnyomás-betegségek elleni küzdelem világnapjává nyilvánították. A kezdeményezéshez Románia is csatlakozott.

Azóta minden esztendőben ezen a napon rendezvények, tájékoztató-nevelő jellegű egészségügyi akciók sorával igyekeznek felhívni az emberek figyelmét ennek a tipikusan a modern életvitellel összefüggő betegségnek a kialakulására, amelyben a genetikai tényezők mellett a helytelen életmódnak, a túlsúlynak, a dohányzásnak, a krónikus stressznek egyaránt fontos szerepe van. Ma már köztudott, hogy a magas vérnyomás súlyos szív- és érrendszeri betegségek (stroke, szívinfarktus, agyvérzés, vesebántalmak) kialakulásához vezethet, amely betegségek fő elhalálozási okként szerepelnek a világstatisztikában. Romániában minden harmadik-negyedik ember küzd vérnyomás-problémákkal.

Május 17–24. között az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság különböző betegségmegelőző, felvilágosító, figyelemfelkeltő programokkal kapcsolódik az országos rendezvénysorozathoz.

A kampány célja felhívni a lakosság figyelmét a magas vérnyomás veszélyeire, a kór szövődményeire, a megelőzés fontosságára és lehetőségére, illetve az általa kialakult betegség kezelésére.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'