https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 13.00

Kinek kell igazolás az egészségbiztosítási pénztártól?

Kinek kell igazolás az egészségbiztosítási pénztártól?
Kinek kell igazolás az egészségbiztosítási pénztártól?

Idős olvasónk némiképp értetlenkedve mondta el az alábbi esetet. Férjével úgy döntöttek, hogy felkeresik a családi orvost. Tavaly óta nem jártak nála. Nem árt, ha újra megvizsgálja őket.

Jobb megelőzni a bajt, mint aztán kapkodni. El is mentek, ám legnagyobb csodálkozásukra, az orvos elküldte őket Az Arad Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz („tudja, oda poliklinika épületébe” – magyarázta) igazolásért, arról, hogy igenis biztosított személyek. Nyugdíjasok lévén már jó ideje, ilyesmit még sosem kértek tőlük, de ha kell, hát kell. Elmentek, meg is kapták, el is vitték a családi orvosnak.

Ám olvasónkat mégsem hagyta nyugodni a dolog. Valóban kell a biztosítási pénztár igazolása, ha az ember orvoshoz akar menni? Nem elég a nyugdíjszelvény, mint azelőtt? Miért kényszerítik az idős, javarészt beteg embereket fölösleges, bürokratikus utánajárásra? – sorolta kérdéseit.

A közérdeklődésre számot tartó ügyben telefonon kerestük meg dr. Nicolae Nedeát, az Arad Megyei Családi Orvosok Egyesületének elnökét, aki az alábbi információval szolgált:  

– Kérem, a hatályos jogszabályok értelmében egyetlen módja van annak, hogy valakiről, aki orvoshoz fordul, orvosi ellátást igényel, minden kétséget kizáróan bebizonyosodjon: rendelkezik-e egészségbiztosítással, vagy sem. Ez a mód pedig nem más, mint a megyei egészségbiztosítási pénztártól igényelt és az általuk kiállított igazolás. E szabály alól kivételt képeznek a gyerekek, diákok, egyetemisták, nyugdíjasok, a fogyatékkal élő személyek és a munkanélküliek. Ezeknek a személyeknek elegendő felmutatni a diákigazolványt, nyugdíjszelvényt stb. Egyelőre tehát ez a helyzet. A vonatkozó rendelet – az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közös rendelete – 2007. szeptember 24-én jelent meg a 649-es Hivatalos Közlönyben, majd némi módosítással közzétették a 824-es Hivatalos Közlönyben is, 2007. decemberében. Feltehetően az illető családi orvos nem ismerte a rendelet pontos tartalmát, ezért kérte nyugdíjas pácienseitől is a biztosítási pénztári igazolást. Ám még egyszer hangsúlyozom: erre a nyugdíjasoknak nincs szükségük.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'