Szombat, 2018. június 23., 07.47
Márciusi gyógynövények

Martilapu és csalán

 
 
2008. március 10., 13.15
Hétfõ
A kora tavasz első hírnöke a martilapu, amely élénksárga virágaival töltésoldalakon, parlagon, agyagos földeken szőnyeget terít a természetjáró elé. A virágai jóval a levelek megjelenése előtt bújnak ki a földből.

 
Nyálkaoldó, gyulladásgátló tulajdonsága miatt bronchitis, gége- és garathurut, tüdőasztma és mellhártyagyulladás, sőt még kezdődő tüdőtuberkolózis ellen is eredményesen alkalmazhatjuk. Elhúzódó köhögés és kínzó rekedtség ellen ajánlatos naponta többször mézes martilaputeát inni jó forrón. Májusban megjelennek a felül zöld, alul ezüstfehér, nemezes levelek, melyeket C-vitamin tartamuk miatt leveszöldségként és tavaszi salátának is felhasználhatunk. Mivel a levelek több hatóanyagot tartalmaznak, mint a virágok, ezért azokat is gyűjtsük, hogy kettőből teakeveréket készíthessünk.
 
Asztmás megbetegedés, tartós hörghurut és dohányosok légcsőbántalmára tavaszszal két-három teáskanálnyi, a martilapu leveléből frissen kipréselt lé egy csésze húslevesben vagy meleg tejben fogyasztva nagyon jó szolgálatot tesz. A martilapu frissen kifacsart leve fülbe csepegtetve csillapítja a fülfájást.

Teakészítés: 1 púpozott teáskanálnyi virágot (később ugyanannyi virágot és levelet összekeverve) adjunk 1/4 liter vízhez, csak forrázzuk, és rövid ideig hagyjuk állni.

Inhalálás: púpozott evőkanálnyi virágot és levelet leforrázunk és a gőzét egy kendő alatt belélegezzük. Naponta többször ismételjük.
Lábfürdő: megfelelő mennyiségű vízben felforralunk maréknyi martilapulevelet, rövid ideig állni hagyjuk. Fürdési idő: 20 perc.
Friss lé: alaposan megmosott, friss levelekből gyümölcs-centrifugával nyerjük ki a levet.  Hóolvadás után az erdő és legelő szélén, kertek alján kibújnak a csalán hajtásai. Ennek a növénynek minden része gyógyító hatású. Ilyenkor, tavasszal ízletes csalánlevest és főzeléket lehet készíteni a fiatal hajtásokból és levelekből, apróra vágva, zöldsalátának is ki lehet próbálni, zsenge ibolyalevéllel keverve.

Mikor a csalán már jó kétarasznyi, érdemes a növényt a föld felett levágva gyógyteának gyűjteni, és kévékben összekötve, felakasztva megszárítani, későbbi fogyasztásra összevágva, vászonzacskóban tárolni. A csalán kitűnő vértisztító, csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet, enyhe hashajtó, gyógyítja a húgyúti fertőzéseket, vízhajtó, jó hatással van a máj-és epebántalmakra, és számos tüdőbetegségre. Megfigyelések igazolják, hogy a csalántea- kúra vérszegénység esetén is hatásos. Akár magában, akár más gyógynövényekkel társítva használjuk, lényeges, hogy ne lépjük túl egy ízben sem a négyhetes időszakot, azután tartsunk szünetet. Pár hét múlva aztán jöhet az újabb kúra.

A csalánfőzet külső kezelésre is remek, reumás panaszok, érszűkület, bőrfertőzések és tyúkszem esetén.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Elekes Fery / Hétfõ, 2009. február 23., 22.03 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

egyes hirlap szerint a martilapuviragja rakos betegseget okozhat, menyire igaz?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'