JelenHaz
Hétfõ, 2019. július 15., 23.09

Megdöbbentő felfedezés: a légszennyezés butítja a gyerekeket

 
 
2008. február 25., 10.00
Hétfõ
A  benzingőz miatt szennyezett levegőjű területeken élő gyerekeknek alacsonyabb az intelligencia-hányadosuk és az intelligencia-, valamint memóriateszteken rosszabbul teljesítenek, mint a tiszta levegőn élő társaik – derült ki egy amerikai kutatásból.


A légszennyezésnek ugyanolyan hatása van a gyerekek intelligenciájára, mint az ólommérgezésnek, illetve az anya dohányzásának a terhesség idején; olyan következményekkel jár, mintha a kismama napi tíz szál cigarettát szívott volna el – számolt be kutatásuk eredményéről Shakira Franco Suglia, a Harvard School of Public Helath munkatársa.

Azt már korábban is többször vizsgálták, hogy milyen hatása van a légszennyezésnek a szív- és érrendszerre, valamint a légzőszervekre, az agyra gyakorolt hatását azonban nem – írták a kutatók az American Journal of Epidemology legújabb számában. Suglia és munkatársai 202, 8 és 11 év közötti bostoni gyereket vizsgált meg; kognitív funkcióikat ellenőrizték. Kiderült, hogy minél inkább ki voltak téve a gyerekek a gépjárművek, különösen a dízelautók kipufogógázában található koromnak, annál rosszabbul teljesítettek az intelligenciateszteken. Ez az összefüggés még akkor is megmaradt, amikor a kutatók figyelembe vették az egyéb körülményeket, így a szülők iskolázottságát, illetve dohányzási szokásait, valamint a gyerekek születési súlyát.

A súlyos koromszennyezettség 3,4 ponttal csökkentette a gyerekek intelligencia-hányadosát. “Ekkora káros hatást fejt ki a passzív dohányzás és az ólommérgezés is” – figyelmeztetett Suglia.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'