Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Szerda, 2019. október 16., 05.13

Nagy kincs a szemünk fénye

A Földön minden ötödik percben megvakul egy felnőtt, minden percben egy gyermek – ha a világtalanok száma a korábbi ütemben gyarapodna, 2020-ban elérné a 75 milliót. A WHO adatai szerint a világban 285 millió ember szenved látáskárosodásban, 39 millió a vakok, 246 millió a gyengén látók száma, ebből 19 millió gyermek látáskárosodott.

A látás világnapját 2000 óta rendezik meg minden október második csütörtökén. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a vakság 80%-a megelőzhető, illetve gyógyítható, és hogy a kormányokat és különböző szervezeteket bíztassák az egységes megelőzési beruházásokra.

 

Néhány tipp a szem egészségéért:

 

Fogyasszon több leveles zöldséget!

Elsősorban a leveles zöldségekben van a lutein, egy anyag, amely természetes védelmet nyújt szemünk és bőrünk számára. Az emberi szervezet nem tudja az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen luteint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk.

 

A látás gyümölcse – fekete áfonya

Többféle gyümölcs és bogyós gyümölcs közül a fekete áfonya rendelkezik a legmagasabb szabadgyök-semlegesítő képességgel. Jótékony hatása a következő hatóanyagainak köszönhető: antocián (növényekben található színanyag), C vitamin, resveratrol, E vitamin. A feketeáfonya-kivonat javíthatja az éjszakai látás élességét, csökkentheti a szem megerőltetését és segítheti a szemnek a sötétséghez való gyorsabb igazodását. Egyes tanulmányok szerint megelőzheti, sőt visszafordíthatja a makula degenerációt (sárgafolt sorvadás), az időskori látásvesztésének elsődleges kiváltó okát. A japánok emiatt a látás gyümölcsének is nevezik.

 

Csökkentse a vérnyomását!

A szem fokozottan ki van téve a vérnyomás károsító hatásának. Tehát a szemét nem csak a különböző tápanyagokkal tudja védeni, hanem azzal is, ha csökkenti a vérnyomását.

 

C-vitamin a szemnek

Az Oregoni Egészségtudományi Egyetem munkatársai szerint a szem ideghártyájának, a retinának nagy mennyiségű C-vitaminra van szüksége a megfelelő működéshez. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'