MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 02.49

Nátha vagy influenza?

Nátha vagy influenza?
Nátha vagy influenza?
A szakemberek szerint kevéssé ismert tény, hogy nemcsak az influenzát (grippét), a náthát is vírusok okozzák. A fertőzés köhögéskor, tüsszentéskor a levegőbe kerülő számtalan fertőzött cseppecske útján, a légzőrendszeren át egyik emberről a másikra terjed.


A nátha és az influenza tünetei rövid lappangási idő után, a fertőződést követő 1-3 nap elteltével jelentkeznek. Az influenzát a náthától megkülönböztető jellegzetes tünet a hirtelen kezdet, amelyet rendszerint láz és hidegrázás kísér. Nátha esetén láz nem alakul ki, bár kezdetben enyhe hőemelkedés jelentkezhet. A köhögés, az orrfolyás és az orrdugulás mindkét betegségre jellemző, a fáradtság, gyengeség, kimerültség, fejfájás és a végtagfájdalmak viszont influenzára utalhatnak. (Gyermekeknél előfordulhat, hogy az influenza csak egyetlen tünetet, hasmenést produkál.)

Mind nátha, mind influenza esetén ajánlatos sok folyadékot fogyasztani, influenza esetén ágyban maradni és a lázat csillapítani. Járványok idején hatásos immunrendszerünket C-vitaminnal erősíteni. Vírusos megbetegedések kezelésére azonban az antibiotikumok nem alkalmasak, csak másodlagos fertőzések, például bakteriális eredetű tüdőgyulladás esetén ajánlott szedésük.

Az emberek többsége az influenzából 7-10 nap elteltével kigyógyul, bár a gyengeség és a kimerültség még napokig fennállhat. A náthából általában hamarabb felépülünk.
Az esetek tíz százalékában szövődmény is előfordulhat. Nátha esetén középfülgyulladás, a légcső és a hörgők baktériumos felülfertőződése, influenza esetén pedig tüdő-, agyvelő- vagy szívizomgyulladás alakulhat ki.

Az influenzát védőoltással előzhetjük meg. A védőoltások annál hatásosabbak, minél nagyobb a hasonlóság a vakcinában jelen lévő és a járványt okozó törzs között.

Forrás: InforMed

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'