Fölszálott a páva

JelenHaz
Szerda, 2019. november 13., 04.42

Szüntessük meg a hepatitist!

Szüntessük meg a hepatitist!
Szüntessük meg a hepatitist!
Ez a szlogenje az idei hepatitis elleni küzdelem világnapjának, melyet 2010 óta minden év július 28-án tartanak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére. Ezen a napon született ugyanis Baruch Samuel Blumberg, Nobel-díjas amerikai orvos, biokémikus, a hepatitis B-vírus felfedezője és a vírus elleni vakcina kifejlesztője.

Ehhez a globális méretű megemlékezéshez csatlakozik idén is az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP), melynek munkatársai július 28.–augusztus 10. között a megyei egészségügyi intézményekben nagyméretű tudósító és nevelő jellegű figyelemfelkeltő kampányt folytatnak.

E világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a vírusok okozta krónikus májgyulladásra, kialakulásának okaira, a kockázati tényezőkre és a betegség korai felismerésének jelentőségére, minél szélesebb körben tudatosítsa ezek fontosságát a betegség visszaszorításában.

A WHO adatai szerint a világon mintegy félmilliárd ember szenved krónikus hepatitis B- vagy C-fertőzésben. Sok országban a vezető halálozási okok között szerepel a krónikus májbetegség, Románia sem kivétel ez alól.

„Szüntessük meg a hepatitist!” – szólítanak fel az egészségügyisek, hiszen ehhez az egyik legfontosabb lépés a betegség felismerése, aztán kezelése, de ennél még fontosabb a fertőzés megelőzése.

Ne feledjék: az idejében felismert májbetegség kezelhető, és amennyiben a kiváltó okot meg tudjuk szüntetni, a máj képes lassan regenerálódni.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'