Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. október 14., 19.40

Európa vezető tudósai elismerésben részesülnek

Európa vezető tudósai elismerésben részesülnek
Európa vezető tudósai elismerésben részesülnek

Az Európai Unió március 12-én első alkalommal adta át közös ünnepségen a három legrangosabb európai tudományos díjat : a tudománykommunikációs díjat, a Marie Curie kiválósági díjat, valamint a Descartes kutatási díjat. A rendezvénynek Brüsszel adott otthont.

Janez Potočnik, az Európai Bizottság tudományért és kutatásért felelős tagja rámutatott: a nyertesek a kontinens legjobb tudósai közül kerültek ki, és kiváló teljesítményükért, nyitottságukért és kreativitásukért részesültek elismerésben.

Tudománykommunikációs díj
A kategóriában az EU három győztest hirdetett, akiknek teljesítményét egyenként 60 000 euróval jutalmazta. A díjat olyan projektek érdemelték ki, melyek a kutatást a társadalmi érdeklődés előterébe állítják, és a tudomány megértését szolgálják. Jean-Pierre Luminet francia asztrofizikus és író tudományos ismeretterjesztő tevékenységéért, Delphine Grinberg (a párizsi Palais de la Découverte  munkatársa) a tudomány népszerűsítéséért végzett írói munkásságáért részesült elismerésben. A harmadik díjat Peter Leonard és Andrew Cohen kapta azért a BBC számára készített dokumentumfilmért, mely audiovizuális eszközökkel hozza közelebb a polgárokhoz a tudományos ismereteket. Most of our universe is missing  című filmjük a világegyetem távoli régióiba kalauzolja el a nézőt, ahol a titokzatos névre hallgató sötétanyag és sötétenergia az úr. A tudósok mai álláspontja szerint ez a tartomány az univerzum 96%-át teszi ki.

Marie Curie kiválósági díj
A kiválósági díj egyike a tudósok szakmai fejlődését szolgáló, Marie Curie-ről elnevezett uniós kezdeményezéseknek. A díj a kiváló teljesítményt felmutató tudósok elismerését szolgálja. A kategóriában az EU az alábbi öt tudós munkásságát honorálta – pénzjutalmuk fejenként 50 000 euró: Dr. Luisa Corrado (Cambridge-i Egyetem) – kutatási téma: a gazdagság hatása a boldogságra; Dr. Batu Erman (Sabanci Egyetem, Isztambul) – kutatási téma: a rák gyógyítása a T-sejteken keresztül; Dr. Andrea Ferrari (Cambridge-e Egyetem) – kutatási téma: nanocsövek és új elektronikus eszközök; Robert Nichol professzor (Portsmouth-i Egyetem) – kutatási téma: sötétenergia; Dr. Valerie O’Donnell (Cardiffi Egyetem) – kutatási téma: szabadgyökök és gyulladásos folyamatok.

Descartes kutatási díj
A díjjal az EU azoknak a több nemzet kutatóiból álló csoportoknak a teljesítményét jutalmazza, akik a tudományterületek valamelyikén különleges eredményeket mutatnak fel. A kategóriában három győztest hirdettek, nyereményük összesen 1 360 000 euró. A Virlis-projekt a fertőzést okozó Listeria monocytogenes nevű baktériumot vizsgálta; a SynNanoMotors projekt munkatársai az elsők között állítottak elő működő, molekuláris méretű szintetikus motorokat és mechanikai nanogépeket; az EPICA-projekt pedig azért részesült elismerésben, mert az antarktiszi jégmagok elemzése terén végzett munkájuknak köszönhetően jobban megérthetjük az éghajlatváltozás mechanizmusait és következményeit.
(EU-hírszerk.)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'