JelenHaz
Péntek, 2019. december 06., 01.04

Tavaszi csúcstalálkozó

Tavaszi csúcstalálkozó
Tavaszi csúcstalálkozó

Növekedési és foglalkoztatási stratégia, klímaváltozási és energiacsomag a tarsolyban – volt miről tárgyalniuk Európa vezetőinek a március 13–14-én Brüsszelben rendezett csúcstalálkozón.

A kezdeti nehézségek után e meghozta gyümölcsét a növekedési és foglalkoztatási stratégia : felére csökkent az Unió összesített államháztartási hiánya a 2005-ös értékhez képest, 2007-ben 3%-osra gyorsult a gazdasági növekedés, és hat és fél millió új munkahely született az utóbbi két évben. Európa azonban nem éri be ennyivel: hogy továbbhaladhasson a megkezdett úton, állam- és kormányfői március 13-án elindították a növekedési és foglalkoztatási stratégia második szakaszát.

Élénk vita bontakozott ki a tagállamok között az éghajlatváltozás témájában. Az Európai Uniónak most konkrét döntéseket kell hoznia, ha el kívánja érni a 2007 tavaszán tartott Európai Tanács által elfogadott célkitűzéseket. Az európai vezetők akkor elkötelezték magukat amellett, hogy az EU szén-dioxid-kibocsátását 2020-ig 20%-kal csökkentik. A Bizottság január 23-án elfogadott klímaváltozási és energiacsomagja  ezt a szándékot hivatott tettekre váltani. A kiotói jegyzőkönyvet felváltó új nemzetközi megállapodással  még több teret kaphatnának e törekvések.

A pénzügyi piacok stabilitása és a nemzetközi kapcsolatok ügye szintén napirendre került a találkozón. Az utóbbi témakörben külön figyelmet kapott a Mediterrán Unió terve. Ez a kezdeményezés az Európai Unió tagállamai és az Unión kívüli földközi-tengeri országok közötti együttműködést kívánja szorosabbra fűzni.
(EB-hírszerk.)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'