Szerda, 2018. április 25., 10.08

A fóliás, hajtatott hibrid-fűszerpaprika termesztése

 
 
2011. március 02., 21.08
Szerda
A Szegedi Paprika Kutató Intézet által kifejlesztett 5 hibridfajta:


Délibáb F1       enyhén csípős
Sláger F1          csípős
Boleró F1         édes
Jelölt 1 F1        édes
Jelölt 2 F1        édes

– Védett körülmények között fóliasátrakban és üvegházakban termesztik; hosszú tenyészidejű, áprilistól november végéig; 3 méter magasra is megnő; egy szálon megterem 160 paprika is, ami kb. 4 kiló; ellenálló a betegségekre; tisztasága, minősége és színe kétszer jobb a szabadtéren termesztett paprikával szemben; nem igényel sok élő munkaerőt; a szedésnél nem kell annyit hajolni; a szedést az ember idejéhez lehet igazítani; tiszta munka, ha esik az eső, akkor is lehet dolgozni; nem utolsósorban anyagilag határozottan megéri.

A Magyar Élelmiszerkönyv a fűszerpaprika-őrleményt 4 minőségi csoportba sorolja:

– Különleges – 130 ASTA 4 g/kg
– Csemege – 110 ASTA 3,5 g/kg
– Édesnemes – 100 ASTA 3 g/kg
– Rózsa – 65 ASTA 2 g/kg

A hibridfajtáknak a festéktartalma 180–300 ASTA között van.Mennyit terem egy 420 négyzetméteres fóliasátor 2000-2100 tő palántával?

8 kiló/négyzetméteres terméssel 3360 kiló nyerspaprika, vagyis 504 kiló őrlemény érhető el 20 160 lej, 1 267 900 forint értékben.12 kiló/négyzetméteres terméssel 5040 kiló nyerspaprika, 756 kiló őrlemény állítható elő 30 200 lej, 1 901 800 forint értékben.15 kiló/négyzetméteres terméssel 6300 kiló nyerspaprika,  945 kiló őrlemény nyerhető 37 800 lej, 2 377 336 forint értékben.Ha nyersen értékesítjük, akkor a nyeresség 1/3 az őrleményhez képest.

Szabadföldön is próbálkozni kell az intenzív termesztéssel (hibridek használata, fóliatakarás, fátyolfólia, víztakarékos öntözés és tápanyagutánpótlás, ami hasonló a fólia alatti termesztés technológiájára stb.). A szabadföldi termesztésnél 3-4 hét eltolódás van a magvetésnél, a palántázásnál a fólia alatti termesztéshez képest. Ennél a termesztéstechnológiánál nem kell metszeni. 

A hagyományos fűszerpaprika-fajtákon az idő át fog lépni, ha ez már meg nem történt.

Fóliás hajtatott hibrid-fűszerpaprika termesztéstechnológiája

1. Palántanevelés

A vetés február 20-25-én, melegágyban vagy szaporító ládában történik, kelés után  2-3 szíkleveles állapotban tűzdelés. Ajánlott végleges helyre, 1 pohárba 1 magot vetni. A magok vetéséhez a következő földkeveréket használjuk: 1/3 részben palántanevelő tőzeg, gyepföld (vakondtúrás), érett istállótrágya (telek, komposzt). 100 kiló keverékhez 1 kiló Ferticale I. Nagy figyelmet kell fordítani a palántanevelésre, mert ez kihat a növény későbbi fejlődésére is. 30-32 Celsius-fokos hőmérsékleten 5-7 nap alatt kel ki. Április 10-e körül a palánta eléri a 6-8 levelet és 20 centi magasságot. Heti locsolásnál ajánlott a Ferticale I levéltrágya.

2. Ültetés

Április 10-15-én fűtetlen fóliába, az időjárás függvényében. A talajfertőtlenítés szükség esetén végzendő el. Ültetés ikersorosan, 70 x 50 x 50 x 70 centi sortávolság és 30 centi tőtávolság zigzagban. 4,5-5 palántát ültetünk 1 négyzetméterre. Az ültetésnél egy olyan kónikus szerszámot használjunk, hogy a poharakból kivett földlabda illeszkedjen a lyukba, így nem sínyli meg a palánta az átültetést.

3. Növényápolások

Szükség szerint 1-3 alkalommal kapálunk. Később a lomb teljes takarást biztosít. Minden kapálás után lóbogár ellen védekezünk.

4. Irányított növénynevelés

A növény 3 ágra nő, egyet lecsípünk, 2 ágra felkötözzük, és a zsineg köré tekerjük. További kacsozást nem igényel. A növényeket kordában kell tartani, ezért 8-10 méterenként karókat helyezünk a földbe, 50 centi magasságonként vízszintesen zsingeket húzunk. Ezek után arra kell ügyelni, hogy a zsinegen belül kell tartani a növényeket.

5. Öntözés, tápanyag-utánpótlás

Feltételezzük, hogy a talaj kapott 20-30 kiló istállótrágyát és alaptrágyát.

A beöntözés történhet előszőr sima vízzel. Új csepegtető csöveket használunk, a vízpompához szűrőt. Kezdeti fejlődési időszakban foszfor alapanyagú műtrágyát használunk, ami elősegíti a gyökér fejlődését. Fejlődés és virágzás időszakában a vízben könnyen oldódó NPK-t és Ferticale III. műtrágyát használunk. Ajánlott a baktériumtrágyák használata, ez elősegíti az istállótrágya bomlását, a műtrágyák jobb felszívódását, a N megkötését, és a P mobilizálását, így  növeli a termésmennyiséget és minőséget. Levéltrágya 3-5%-os használata hetente. 1 tonna termés eléréséhez 10 kg NPK-műtrágya szükséges, de számolni kell a veszteséggel is.

6. Szellőztetés

A 20 méteres fóliasátrak jól szellőző rendszerek. Ennél hosszabb sátraknál közbenső szellőzést kell biztosítani. A nagy meleg esetén árnyékolunk mésszel vagy hálóval.

7. Növényvédelem

Általában nincs szükség. Csak megelőző védekezést használunk. A berepülő kártevők ellen védőhálót használunk.

8.Betakarítás

A betakarítást emeletenként ajánlott elvégezni, célszerű  július 15-én elkezdeni. Az első szedés után a növény erőteljesen növekszik (fejlődik). Továbbá 10 naponta kell szedni. Nem romlandó termék, ezért a szedést el lehet végezni az ember idejétől függően. Tapasztalatból tudjuk, hogy 1 m2-en 8-10 kg terem, de volt már 15 kg-os termés is négyzetméterenként.

9. Érékesítéshez való előkészítés

Ha nyersen értékesítjük, szedés után  rakhel zsákba tesszük, majd a vásárlóhoz szállítjuk. Ha otthon dolgozzuk fel a szedést követően a paprikát, 2-3 nap múlva felfűzzük zsinegre, és három hétig szikkasztjuk. Szárítás előtt nem kell gőzőlni, mert mikrobiológiailag tiszta, nem ér a talajhoz, szikkasztás idején nem romlik és védett a légtéri szennyeződésektől. A feldolgozás, szárítás, őrlés során az élelmiszer-biztonsági követelményeket be kell tartani. 

10. Szárítás

Szárítóban 10-12 napig szárítjuk, 45-50 0C hőmérsékleten, ügyelve a megfelelő szellőztetésre. Nem szabad túlszárítani, az ideális szárítás 94%-os.

11. Darálás

Kalapács-, verőcsapos  vagy kődarálóval egyaránt végzhető. Először összetörjük, eltávolítjuk a zsineget és a csumát, majd első lépésben 3,5 milliméteres szitán keresztül daráljuk, ezt követően kétszeri alkalommal 0,7 milliméteres szitán daráljuk. Kiterítjük, másnapra a levegőből felveszi a nedvességet és másnapra az őrlemény megkapja a végleges színét. Műanyag zsákokban tároljuk fénytől, nedvességtől és páralecsapódási lehetőségtől védve. 

12. Értékesítés

Nyersen való értékesítés esetén a jövedelem csak 1/3-a az őrlemény értékesítéséhez képest.

Értékesítési lehetőségek: otthonról, szállítás a vásárlóhoz, piacokon, nagykereskedéseken keresztül, egyik vásárló hozza a másikat, Agromalim-kiállításon, téli vásárokon, bemutatókon, húsfeldolgozóknál, termelőcsoportokon keresztül, Magyar Gazdák Egyesületén keresztül más megyékben is, kis- és nagy-áruházakban, és a jövőben az interneten.

A végcél, a hungarikumnak a Kárpát-medence egész területén történő termesztése, ami egyben kibontakozási, megélhetési lehetőséget is biztosíthat az ott élő magyarság számára.

Fehéregyházi Csönge kertészmérnök

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Horváth Józsefné Kati / Hétfõ, 2017. február 27., 19.17 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Nagyon jó tapasztalatom van a Boleró F1 fűszerpaprikával kapcsolatban. Fajsúlyra színre ízre mind messzemenően megelőzi a szegedi 80-ast.Szeretnék újra ilyet termelni de nem tudom beszerezni a magot. Segítséget kérek. Köszönöm.
Hozzászólt: Kazsuk Adrienn / Szombat, 2013. február 09., 21.36 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Tisztelt cim!
Érdekelne, hogy honnan tudnék Boleró F1 vető magot vásárolni! Elöre is köszönöm.
Hozzászólt: Marsi József / Kedd, 2013. január 01., 20.07 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Az előttem kérdezőkhöz csatlakozva szeretném én is megkérdezni, hogy hol lehet megvásárolni ezeket a vetőmagokat?
Hozzászólt: szebenszki marianna / Péntek, 2012. október 19., 17.54 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Tisztelt cím !
szeretném megkérdezni ,hogy hol tudnék a Boleró F1 , Jelölt 1 F1 , jelölt 2 F1 vetőmaghoz hozzájutni. Segítségét előre is köszönöm :

Szebenszki Marianna
Hozzászólt: Nagy Robert / Vasárnap, 2012. január 01., 20.16 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Szép napot!
Érdekelne hol és menyiért lehetne ilyen hibrid füszerpaprika magot vételezni?
Elöre is köszönöm!
Hozzászólt: viktoria sarkany / Péntek, 2011. november 18., 12.06 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

erdekelne az ar lista a magokrol!elore is koszonom!

Jelen
Puskel Péter
Communitas