Fresh Corner
Kedd, 2019. április 23., 07.08
OTP Bank Románia

Az első fél évben több lakossági jelzáloghitel

Az első fél évben 70 százalékkal több lakossági jelzáloghitelt adott az OTP Bank Románia a tavalyi év hasonló időszakához képest – közölte hétfőn a pénzintézet.

 

    Ljubicic Gábor, az OTP Bank Románia vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint elmondta, hogy idén meg akarják háromszorozni a lakossági jelzáloghitelek volumenét tavalyhoz mérten, hiszen az OTP Bank kínálata az egyik legelőnyösebb a román piacon.

    Közölték, hogy a 200 ezer euróig vagy az ennek megfelelő lejösszegig terjedő 30 éves futamidejű jelzáloghitel már 20 százalékos előleggel is igényelhető.

    Az elmúlt hónapokban a romániai bankok zöme szigorította a jelzáloghitelezési feltételeket, miután április végén Klaus Iohannis államelnök kihirdette a jelzáloghitel-törlesztést kiváltó ingatlanátadásról szóló törvényt. A május közepén hatályba lépett törvény lehetővé teszi, hogy egy hiteles önként átadja a banknak az ingatlanfedezetet, és ezzel megszabaduljon a teljes adósságától, akkor is, ha az ingatlan értéke ma már nem fedezi a hitelszerződésben vállalt fizetési kötelezettségeit. A jogszabály ellen élesen tiltakozott a bankszféra. Az intézkedés hatására a bankok többsége 30-40 százalékra emelte az előleget jelzáloghitelek esetén.

    A törvények módosítása ellenére az OTP Bank Románia vezetői úgy vélik, hogy közép- és hosszú távon a romániai jelzáloghitelek volumene nőni fog. Diósi László, az OTP romániai leányvállalatának vezérigazgatója emlékeztetett: a román gazdaság ismét növekedési ciklusban van, az átlagjövedelmek emelkednek, így egyre több magánszemély számára válik lehetségessé új lakás vásárlása. A romániai lakhatási körülményekről szóló statisztikai adatok azt vetítik előre, hogy igény van új lakások építésére. „Ezek a tényezők jó alapot teremtenek, hogy a jelzáloghitelek piaca tartósan növekedjen” – mondta a vezérigazgató.

     Az OTP romániai leánybankja 2 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a román piacon, ügyfeleinek száma meghaladja a 426 ezret, mintegy 1300 alkalmazottat foglalkoztat.

    Az első negyedévben 50 százalékkal, 8,8 millió lejre (620 millió forint) növelte az adózás utáni nyereségét a tavalyi hasonló időszakhoz mérten. A bank tavaly 21,9 millió lej adózás utáni profitot ért el. (MTI)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'