JelenHaz
Csütörtök, 2019. július 18., 02.23

Az új Közös Agrárpolitika az erdélyi gazdáknak is kedvez

Winkler Gyula
Winkler Gyula

A következő években megduplázódik a területalapú támogatás, amely a székelyföldi gazdák számára is elérhető lesz. 2007 és 2013 között országos szinten 5,7 milliárd euró állt rendelkezésre a közös agrárpolitikai alapokból, a következő hét esztendőben ez az összeg 10,4 milliárd euróra emelkedik, kiemelt támogatásban részesülnek a fiatal gazdák és azok, akik újonnan létesítenek mezőgazdasági vállalkozásokat – számolt be Winkler Gyula. 

Az EP-képviselő kedden Siménfalván gazdafórumon vett részt. Az esemény házigazdája Péter Zoltán polgármester és Asztalos Ferenc udvarhelyszéki RMDSZ alelnök volt. Haschi András, a Hargita megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetője az elérhető támogatási rendszereket ismertette a gazdáknak.

„Az Európai Parlamentben két évet harcoltunk azért, hogy megújulhasson a Közös Agrárpolitika (KAP), a parlament eddigi történetében a legnagyobb egymásnak feszülést lehetett megtapasztalni a nyugati és a közép-kelet-európai tagállamok között. 7400 módosító indítványt terjesztettek be, végül 8000 módosítás sorsáról kellett döntenünk a plénumban. Sikerült a közép- és kelet-európai gazdák érdekeit érvényesíteni, így a kisebb területen gazdálkodók is méltányosabb támogatáshoz juthatnak, például a jelenlegi hektáronkénti 130 euró átlagtámogatás a következő években 190 euróra fog növekedni” – tájékoztatta Winkler Gyula a jelenlevőket. A gazdákat érdekelték a várható támogatási lehetőségek, számos konkrét kérdést is megvitattak, ugyanis március 1-je és május 15-e között kell beadni a támogatási típusnyomtatványokat az APIA helyi irodáihoz.

Winkler Gyula EP-képviselő sajtóirodája


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'