JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 07.51

Beindult a területalapú támogatások igénylése

A mezőgazdasági és Intervenciós Kifizetési Ügynökségtől (APIA) kapott tájékoztató szerint, folyó év március 1-jén beindult a területalapú támogatások igénylésének a kampánya, ami május 15-ig tart, bezárólag. 

A jelzett időszakban a farmereknek az APIA-központokban egyetlen kérvényt kell benyújtaniuk. A május 15-e után benyújtott kérvényeknél munkanaponként 1% késedelmi pönálét vonnak le a támogatás értékéből. A június 15-e után benyújtott kérvényeket nem veszik figyelembe. Területalapú támogatásra jogosultak azok a természetes vagy jogi személyiségű gazdálkodók, akik a támogatásban érintett termőterültet megművelik tulajdonos, haszonbérlő vagy mezőgazdasági társulás adminisztrátori minőségben. Ha a tulajdonos a földet bármilyen szerződési formában megművelésre egy másik személynek adta át, a támogatásra a földművelő jogosult. Területalapú támogatás igényelhető legkevesebb 1 hektár, minimum 0,3 hektáros parcellákból álló földterületre. Szőlő, gyümölcsös, faiskola vagy komlóültetvény esetében a támogatásra jogosult legkisebb parcella 0,1 hektár. A támogatás igénylőjének be kell tartania a Jó Mezőgazdasági és Környezeti Feltételek előírásait (GAEC), illetve a terület adminisztrációjának a törvényes követelményeit. Területalapú támogatásra jogosult a szántóföldi növénytermesztés, a len, a kender, a dohány, a komló és cukorrépa-termesztés; a cukorrépa-termesztés külön támogatása; a hátrányos helyzetű övezetekben való rizstermesztés; a vidékfejlesztés kompenzációs támogatása; a 211. intézkedés szerinti hátrányos helyzetű övezetek kompenzációs támogatása; a 212. intézkedés keretébe tartozó, a természeti szempontból jellegzetesen hátrányos helyzetű övezetek támogatása; a 214. intézkedés hatáskörébe tartozó agrár-környezeti támogatás keretében a magas természeti értékű pázsitok, a hagyományos mezőgazdasági praktikák, a madarak számára fontos pázsitok, a zöld kultúrák, a biogazdálkodás, a lepkék számára fontos pázsitok, a vörösnyakú vadlúd táplálkozása szempontjából fontos szántóföldek.

A 2013. évi területalapú támogatások igénylésénél is fontos az IPA Online, elektronikus változat az interneten, ahol kitölthetik a megművelt területre vonatkozó nyilatkozatot, megjeleníthetik a parcelláikat, napirendre hozhatják a megművelt földterülettel kapcsolatos változásokat.

A területalapú támogatásokat az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap (FEGA), a Vidékfejlesztési Európai Mezőgazdasági Alap (FEADR), illetve a Román Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium közösen biztosítják – áll az APIA Országos Vezérigazgatóságától kapott tájékoztatóban.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'