50%-os árzuhanás
Vasárnap, 2019. július 21., 12.07

Bush szerint nem lesz recesszió

Bush szerint nem lesz recesszió
Bush szerint nem lesz recesszió

Az amerikai gazdaság kétségtelenül lelassult, de nincs recesszió és nem is várható – jelentette ki George Bush elnök csütörtökön a Fehér Házban. Bush elnök azzal kapcsolatban fejtette ki álláspontját, hogy az aznap nyilvánosságra hozott adatok szerint tavaly az utolsó negyedévben a várakozásoknál sokkal lassabban nőtt a gazdaság, és nagyobb munkanélküliséget rögzítettek.

Az elnök igyekezett megnyugtatni az amerikaiakat, hogy a kormányzat lépéseket tesz a gazdasági bajok orvoslására. Emlékeztetett, hogy a közelmúltban a kongresszus által elfogadott, 150 milliárd dollárt meghaladó összegű ösztönző csomag pénzt juttat a fogyasztók kezébe, és munkahelyteremtő beruházásokra serkenti a vállalkozókat. Az elnök úgy vélekedett, hogy egyelőre nincs szükség újabb gazdaságélénkítő csomagra..

A kereskedelmi minisztérium adatai szerint az amerikai GDP a tavalyi utolsó negyedévben 0,6 százalékos ütemben növekedett éves szintre számolva. Ez a második hivatalos becslés - még egy lesz -, azonos az első becsléssel, de az elemzők feligazítást vártak, legalább 0,7 százalékra. A harmadik negyedévben a gazdaság éves szinten még 4,9 százalékkal erősödött; az egész évi növekedés átlagosan 2,2 százalékos volt, 2002 óta a legkisebb ütemű.

A lakóingatlan-piac lehangoló teljesítményt nyújtott: éves szinten 25,2 százalékkal kevesebbet költöttek az Egyesült Államokban házépítésre a negyedik negyedévben, ami 26 éve a legnagyobb csökkenés.

Bush úgy látja, hogy az üzemanyagárak növekedése - az előző nap egy gallon benzin ára elérte a 4 dollárt - bizonytalanságot szül. Továbbra is bízik azonban az erős dollárban és abban, hogy az amerikai gazdaság alapjai erősek - hangoztatta az amerikai elnök, akinek a optimizmusát a legtöbb elemző nem osztja.

Ben Bernanke, az amerikai központi bank, a Fed elnök egy csütörtöki szenátusi meghallgatáson elismételte, hogy szerinte nem várható stagfláció. "Nem hiszem, hogy az 1970-es évekhez hasonló helyzetben volnánk (...), arra számítok, hogy az infláció mérséklődni fog" - mondta, hozzátéve, hogy az elkövetkező években folytatódni fog az amerikai gazdaság növekedése.

Kifejtette ugyanakkor, hogy túl kell lépni azokon a rövid távú intézkedéseken, amelyek csak a nem elsőrendű jelzálogpiaci termékek okozta zavarok kiküszöbölését célozzák, hosszabb távú megoldásokon kell gondolkodni. Azt mondta, a kisebb, regionális bankok közül egyesek megbukhatnak, de "a legnagyobb bankok tőkemegfelelési mutatói továbbra is jók, és nem számítok semmilyen komoly problémára".

Elemzők a Fed enyhítő politikájának folytatására következtettek abból a kijelentéséből, hogy a Fedet "aggasztja az infláció, de számos kockázatot kell egyensúlyba hoznia". - A jelenlegi infláció főleg olyan árupiaci árak következménye, amelyek a világpiacon alakulnak ki. Úgy gondolom, hogy ezek az árak valószínűleg stabilizálódni fognak, vagy nem nőnek tovább olyan ütemben, mint eddig. Ha ez lesz a helyzet, akkor az inflációnak csökkennie kell, és akkor lehetőségünk lesz kezelni a gazdasági lassulást és a pénzügyi piacok jelentős problémáit – mondta Bernanke.
(origó)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'