Fölszálott a páva

JelenHaz
Szombat, 2019. október 19., 18.25

Csökkent a GDP az EU-ban

Csökkent a GDP az EU-ban
Csökkent a GDP az EU-ban

Az euróövezetben és az egész Európai Unióban csökkent a gazdaság teljesítménye a második negyedben, amire nem volt példa az adatok 1995-ben megkezdődött nyilvántartása óta.

Az eddigi legrosszabb negyedéves teljesítmény 2003 második negyedében volt, amikor stagnált az euróövezet gazdasága. A mostani visszaesést elsősorban a német, a francia és az olasz gazdaság zsugorodása idézte elő. Az Eurostat csütörtökön ismertetett adatai szerint a második negyedben 0,2 százalékkal csökkent a GDP az euróövezetben és 0,1 százalékkal a 27 tagországban az első negyedhez képest. Elemzők 0,3 százalékos csökkenést vártak az euróövezetben.

Az első negyedben még 0,7 százalékra gyorsult a gazdasági növekedés a tavalyi utolsó negyedévi 0,4 százalékról az euróövezetben és az egész EU-ban. Az egy évvel korábbihoz képest 1,5 százalékos volt a növekedés az euróövezetben április-június között, az elsőben 2,1 százalék.

A 27 uniós tagországban 1,7 százalékra lassult a gazdasági növekedés üteme a második negyedben az egy évvel korábbihoz képest, az első negyedben még 2,3 százalék volt a 12 havi növekedés.

Németországban a GDP 0,5 százalékkal, Franciaországban és Olaszországban 0,3 százalékkal esett vissza a GDP.

MTI

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'