Fölszálott a páva

JelenHaz
Vasárnap, 2019. október 20., 02.39

Drágább cigarettát szeretne az EB

Drágább cigarettát szeretne az EB
Drágább cigarettát szeretne az EB

Az Európai Bizottság szerdán javaslatot terjesztett elő arra, hogy 2014-ig fokozatosan emelni kellene az Európai Unióban a cigaretta és a vágott dohány minimális jövedéki adóját.

Javaslatuk van egyes joghézagok betömködésére is, amelyek most még lehetővé teszik, hogy egyes cigarettafajtákat és vágott dohányféleségeket a gyártók szivarként vagy pipadohányként értékesítsenek, kisebb adókulccsal.

A bizottság szerint az új irányelvvel csökkenteni kell az adókülönbségeket a tagországok között, és segíteni az EU-n belüli dohánycsempészet elleni küzdelmet.

Az intézkedések, meghirdetett céljuk szerint, hozzájárulhatnak a dohányfogyasztás 10 százalékos csökkentéséhez öt éven belül.

„A mai javaslat támogatja az EU célját, hogy csökkentsük a dohányfogyasztást, és szűkítsük az árkülönbségeket az EU-n belül. Csökkenhet az illegális kereskedelem és a külföldi bevásárlás, amely károsítja a dohányzásról leszoktató, magas adót alkalmazó államok bevételeit és egészségügyi céljait” – kommentálta a tervezetet Kovács László, az EU vám- és adóügyi biztosa.

Jelenleg a jövedéki adónak legalább az ár 57 százalékát kell kitennie az EU-ban a cigarettára, és nem lehet kevesebb ezer szálanként 64 eurónál a legnépszerűbb árkategóriában. Az arányt a súlyozott átlagár legkevesebb 63 százalékára, és ezer szálanként legkevesebb 90 euróra akarja növelni a bizottság minden cigarettára, 2014-ig.

(origo/MTI)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: deszka / Csütörtök, 2008. július 17., 04.50 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Nem baj , majd sodort dió levelet fogok szivni , esetleg halbőrbe csavart kócot , legrosszabb esetben összetörök egy faringoseptet és azt szivom majd szivószállal .

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'