JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 04.38

Emelkedhet a kenyér ára

Finom házi kenyér
Finom házi kenyér

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termelők szerint nem várható 5 százaléknál nagyobb drágulás a hús esetében az elkövetkező időszakban, viszont a pékáruk ára emelkedni fog, tekintve, hogy a régi termésből származó gabonák továbbra is nagyon drágák.

„A jelenlegi időszakban nem sajátos a húsárak emelkedése. Nem hiszem, hogy tanúi leszünk jelentős árdrágulásoknak a hús esetében. Amikor jelentős drágulásokat mondok, 5 százalékosról áremelkedésről beszélek. Szerintünk azonban a pékáruk ára fog növekedni, mivel a régi termésből származó gabonák továbbra is nagyon drágák, az új gabona pedig még nem jelent meg” – jelentette ki kedden Alexandru Jurconi, a Pro Agro Országos Föderáció elnöke egy mezőgazdasági témája fórumon.

Megemlítette, amikor az árak emelkednek egy bizonyos százalékkal, a kereslet ezzel arányosan csökken.

„A felső fogyasztási küszöb ismételt elérése nagyon nehéz, és többe kerül, mintha az illető árat emelnéd. Emiatt a feldolgozók nem is emelik az árakat” – mondta a Pro Agro elnöke.

Jurconi többek között azt kéri a hatóságoktól, hogy csökkentsék a hozzáadott-értékadót az alap agrárélelmiszerekre, illetve azt, hogy az Állategészségügyi Hatóság hatékony ellenőrzéseket végezzen. 

Mediafax


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'