JelenHaz
Kedd, 2019. július 16., 07.12

Figyelni kellene a kis- és középvállalkozókra

Amikor az EU iparpolitikájáról beszélünk, nem mellőzhetjük a kis- és középvállalatok szektorát – hangsúlyozta dévai sajtótájékoztatója alkalmával Winkler Gyula, aki néhány napja az európai parlament plenáris ülésén is felszólalt e vállalkozó réteg érdekében.

Az EP képviselő szerint az EU gazdaságpolitikájában lényegesen nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kis- és középvállalatok fejlesztésére.  Elsősorban a piacra-jutásukat kellene támogatni úgy az újonnan csatlakozott tagállamokban, mint a már uniós régiséggel rendelkező országokban. Ez mindenekelőtt az egyenlő esély biztosítását jelenti valamennyi tagállam KKV-i szférájának, ami többek közt azt feltételezi, hogy a gazdasági  információk az EU minden hivatalos nyelvén megjelenjenek. Ezenkívül lazítani kellene az új tagállamok kis- és középvállalkozóival szembeni technikai normákat.

Persze itthon is volna tennivaló e téren. Elsősorban a hazai kereskedelmi kamarák szerepét kellene erősíteni, azontúl pedig életképes érdekképviseleteket kellene kialakítsanak a hazai vállalkozók. Mindez jelenleg csak kirakat szintjén létezik – véli Winkler, aki szerint szintén fontos lépés lenne a gazdasági, pályázati, fejlesztési tanácsadó irodák elszaporodása. Az Európai Parlamentben most folyik a vita az Európai Kisvállalkozók Dokumentumáról  (Small Business Act). Ez kellene törvényes keretet biztosítson e vállalkozói szféra felkarolásának.

Winkler röviden kitért a szintén jelenleg vitatott EU-s iparpolitikára is. Mint mondta, az unió gazdaságának egyötödét még mindig az ipar teszi ki. Románia szempontjából igencsak fontos lenne megtalálni azokat az uniós partnereket, melyeknek gazdáságában szintén meghatározó az ipar – mondta az EU -képviselő példaként említve Németországot, Olasz- és Lengyelországot.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'