JelenHaz
Szerda, 2019. május 22., 09.50

Folytatódhat a monetáris relaxációs folyamat

Román Nemzeti Bank főépülete
Román Nemzeti Bank főépülete

A BNR igazgatótanácsa úgy értékeli, adottak a feltételek a monetáris relaxációs folyamat óvatos folytatására az inflációcsökkenés megerősítésének biztosítása, és a magánszféra hitelezésének helyreállítása érdekében.

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa tegnap úgy döntött, csökkenti a monetáris alapkamatot az évi 5%-os legalacsonyabb szintről 4,5%-ra. A pénzügyi-banki elemzők 4,75%-os szintet vártak. Ugyanakkor a jegybank megőrizte a minimális tartalékok szintjét.

A legtöbb pénzügyi elemző arra számított, hogy a jegybank hétfőn 4,75 százalékra csökkenti az alapkamatot. Azt prognosztizálták, hogy a kötelező minimális tartalékok szintjét csökkenteni fogják mind a lej, mind a valutatartalékok esetében.

A BNR igazgatótanácsának ülése után kiadott sajtóközlemény szerint a jegybank úgy értékeli, a legújabb adatok tükrében tartható lesz az inflációs cél.

A CORE2-es kiigazított alapinfláció esetében folytatódott a csökkenő tendencia: júniusban az éves ráta 2,85% volt a márciusi 3,03%-hoz képest, tavaly decemberben ez az arány 3,25%-os volt.

A CORE2-es szintet úgy számítják ki, hogy a mutatóból kiveszik a dohánytermékek árát, az alkohol árát, a szabályozott árakat és az ingadozó árakat.

A fogyasztási árakat is tartalmazó inflációs mutató – ezt szokták összehasonlítani európai szinten, és e szerint mérik fel a konvergencia-folyamatot az Európai Unióval – júniusban 4,5% volt, ugyanannyi, mint az előző hónapokban.

Az első negyedévben az export volt a gazdasági növekedés motorja, ez rányomta bélyegét a feldolgozó-iparban tapasztalt kedvező folyamatokra. Ugyanakkor kvázi-stagnálás érzékelhető a végső fogyasztásban, a magánszférának nyújtott hitelezés éves dinamikája pedig továbbra is a negatív tartományban mozog.

A lej árfolyamának kilengését átmenetileg növelte a globális és az európai gazdaság alakulásával kapcsolatos bizonytalanság.

Ugyanakkor a bankközi piacon és az állampapírpiacon a kamatlábak az alapkamat közelében mozogtak, néha alacsonyabbak is voltak annál, ami azt jelenti, a monetáris politika impulzus-közvetítése konszolidálódott. Ennek ellenére ezen kamatlábak átültetése a lakosságnak és a vállalatoknak lejben nyújtott új hitelekre továbbra is lassú.

A BNR Igazgatótanácsa elfogadta a negyedéves inflációs jelentést is, amely szerint a következő időszakban hangsúlyosabb dezinfláció következhet és a gazdasági növekedés is felgyorsulhat.

A jegybank vezetése emiatt döntött úgy, hogy a monetáris alapkamatot 5%-ról 4,5%-ra csökkenti.

Az igazgatótanács szerint adottak a feltételek az infláció csökkentésére, valamint a magánszektor felé történő hitelezés élénkítésére és egy kiegyensúlyozott, fenntartható gazdasági növekedésre.

A nemzetközi pénzintézetekkel kötött új megállapodás megerősíti a makrogazdasági keret stabilitását és impulzust adhat a strukturális reformoknak, erősítheti a román gazdaság ellenálló-képességét a külső sokkhatásokkal szemben.

A BNR Igazgatótanácsa legközelebb szeptember 30-án tárgyal a monetáris politikáról.

(Mediafax)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'