Csütörtök, 2018. június 21., 03.51

Fűszernövények termesztése

Fűszernövények termesztése
Fűszernövények termesztése

A konyhakert népszerűsége világszerte terjed, nem csupán gazdasági okok miatt, hanem azért is, mert valójában csakis a házilag termesztett élelmiszerek garantálják az ételeink frissességét és vegyszermentességét, nem beszélve a saját terméseink látványának öröméről! 

Egy konyhakert megvalósítása és gondozása azonban a mai, rohanó világban nem olyan egyszerű. A fűszernövények termesztése viszont nagyon egyszerű, sok helyet és energiát nem igényel, mindössze pár alapvető szabályt kell betartani – az eredmény pedig kimondottan kielégítő, hiszen 1-2 csipet zöldfűszer miden ételt egyből frissé varázsol. Néhány fűszer, illetve gyógynövényt szeretnék ismertetni.

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

Eredete: Dél-Ázsia

Leírása: Egynyári növény, fehér vagy rózsaszín virággal, nagy, ovális világoszöld (egyes fajtáknál bordó) levelekkel. Kellemes, kissé fahéj-ánizs-mentára emlékeztető illatú növény, a felső fiatal levelei enyhébb aromájúak.

Felhasználása: A konyha egyik kötelező növénye. Levelei frissen levesekhez, egytálételekhez, főzelékekhez, hal- és húsételekhez, saláták, paradicsom ízesítéséhez és pesto készítéséhez használhatóak. A friss levelek összevágva, közvetlenül a tálalás előtt kerüljenek az ételbe. Díszítésre is igen alkalmas.

Gyógyászati alkalmazása: A bazsalikom étvágy- és emésztésjavító, teltségérzet és puffadtság ellen hat.

Termesztése, szedése: A kert meleg, napos, széltől védett részébe, tápanyagban dús, üde talajba ültessük. A nyári melegben rendszeres öntözést igényel. 10 °C alatti hőmérsékleten leáll a növekedése és már az enyhe fagy is károsítja. Virágzásig szedhetjük friss leveles hajtásait. Mivel szárítás során hamar elveszti aromáját, inkább olajban vagy ecetben tartósítsuk.

Zsálya (Salvia officinalis)

Eredete: Mediterrán növény

Leírása: Évelő, örökzöld félcserje; 80 cm magasra nő, kb. 70 cm szélesen terül el. Szára fás, szerteágazó, szőrös; levele hosszúkás vagy ovális, szürkészöld, nemezszerűen szőrös. Virága az ibolyakéktől a világoskékig változhat, fürtben a hajtás végén található. Erős fűszeres, enyhén keserű aromájú növény.

Felhasználása: Levele használható frissen, szárítva, őrölve. Elsősorban zsíros húsételek fűszerezésére és pácolására, vagdalt húsok, halételek elkészítéséhez használható. A levelek aromája igen átható, ezért óvatosan kell bánni vele.

Gyógyászati alkalmazása: A zsályalevél nyugtató hatású, gyógyítja a nyálkahártyát, vérzéscsillapító. Fertőtlenít, csökkenti a vérnyomást. A zsályatea jó köhögés és rekedtség ellen.

Termesztése, szedése: Napos helyre, meszes, homokos talajba ültessük. Hajtásait csomóba kötve, fejjel lefelé árnyékos helyen száríthatjuk.

Borsfű (Satureja montana)

Eredete: Földközi-tenger keleti része

Leírása: 30-40 cm magasra megnövő, elfásodó szárú évelő növény. Kemény, keskeny, fűrészes szélű leveleinek felső oldala sötétzöld, fonákja ezüstös. A borsfű megdörzsölve fűszeres illatot áraszt, csípős íze van. A fehér, rózsaszín, lila virágok júliustól októberig nyílnak.

Felhasználása: Leveleivel frissen vagy szárítva babfőzeléket és más hüvelyeseket, burgonya- és más egytálételeket, húst, vadat, kolbászt, mártásokat ízesíthetünk. Csökkenti a hüvelyesek puffasztó hatását. Erős fűszerező hatása miatt csak kis mennyiségben használjuk! Szedésre a virágzás ideje a legalkalmasabb. A csokorba kötött szárakat megszárítjuk és leveleit porrá törve tartósíthatjuk.

Gyógyászati alkalmazása: A borsfű étvágygerjesztő, segít gyomor- és bélpanaszok esetén, antibakteriális hatású.

Termesztése, szedése: Homokos, meszes, száraz talajba; napos helyre ültessük; növekedése itt lesz a legszebb. Biológia hatása következtében, ha bokorbab közvetlen közelébe ültetjük, megvédi azt a levéltetvektől. Mivel ezek a növények általában apró levelűek, az egész hajtásrészt használjuk fel fűszerezéshez egészben vagy apróra vágva.

Kakukkfű (Thymus vulgaris)

Eredete: Földközi-tenger keleti partja

Leírása: 20-40 cm magasra növő, vadon is előforduló évelő félcserje. Szára szétágazó, elfásodó. Levele apró, szürkés zöld lefelé forduló szélekkel. Virága kicsi, színe a fehértől a rózsaszínes liláig terjed.

Felhasználása: Leveleit frissen vagy szárítva – kis mennyiségben – kolbász, pástétomok, hús-, burgonya-, és zöldségfélék, levesek és mártások, sajt és pizza ízesítésére használjuk. A kakukkfű a francia konyha tipikus fűszere, zamatos fűszerkeverékek alkotója. Belefőzhető az ételbe!

Gyógyászati alkalmazása: Teája serkenti az emésztést, mézzel enyhíti a köhögést és a torokfájást.

Termesztése, szedése:Napos helyre, homokos, meszes, száraz talajba ültessük; növekedése ezeken a helyeken a legszebb. Szedése röviddel a virágzás előtt ajánlott, mert a kakukkfű ilyenkor a legfűszeresebb. Nagyon jól tartósítható ecetben. Szárításhoz egész ágakat szedünk és összekötve, naptól védett helyre tesszük.

Koriander (Coriandrum sativum)

Eredete: Közel-Kelet

Leírása: 60 cm magasra növő, kb. 20 cm átmérőjű egynyári növény. Gyökere világosbarna, répaszerű. Szára erősen szerteágazó, vékony, puha. Virága apró, erős, a fehértől a halványliláig terjedő színű. Levele háromrészes, magja kerek, világosbarna. Az egész növény erőteljesen aromás.

Felhasználása: A koriander friss zöldje a távol-keleti, a mexikói és manapság az európai konyhák kedvelt növénye, saláták, zöldséglevesek és mártások készítéséhez használjuk. Magjával vadhúsokat, kolbászt, péksüteményt fűszerezhetünk.

Gyógyászati alkalmazása: Serkentő hatású, segíti az emésztést, szélhajtó hatású, görcsoldó és idegcsillapító, illóolaja reumára jó. A magok rágcsálhatók vagy főzet készíthető belőlük.

Termesztése, szedése: Napos helyre, jó vízáteresztő, humuszos talajba ültessük. Ha friss leveleire van szükségünk,csak az egészen zsengéket használjuk. Magját augusztus elején kezdhetjük gyűjteni.

Lestyán (Levisticum officinale)

Eredete: Afganisztán, Irán

Leírása: Akár 2 m magasra is megnövő évelő növény. Sötétzöld, hármasan szárnyalt leveleinek íze hasonlít a levesporokéra.

Felhasználása: Az egész növény frissen vagy szárítva használható levesekhez és egytálételekhez egyaránt. A szárat és a virágot az ételbe főzve, a zsenge friss leveleket viszont apróra vagdalva, csak tálalás előtt tegyük az ételbe. Gyökeréből meghámozva főzelék készíthető, magja egészben vagy őrölve sajátos ízt ad süteménynek, salátának, rizsnek, burgonyapürének.

Gyógyászati alkalmazása: Teája vizelethajtó, kőhajtó hatású és segít gyomorpanaszok, emésztési zavarok esetén.

Termesztése, szedése: Napos, félárnyékos helyre, tápanyagban dús, üde talajba ültessük. Fagyasztással is jól tartósítható, mert sem szárítás, sem fagyasztás során nem veszít aromájából.

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

Eredete: Mediterrán származású  

Leírása: Hatalmasra megnövő, elfásodó szárú évelő, de hazánkban nem télálló növény. Tű alakú, bőrszerű aromás levelei erősen édes, gyantás illatúak.

Márciustól szeptemberig nyílnak lilás, rózsaszínes virágai.

Felhasználása: Levelei frissen vagy szárítva, hajtásai és virágai frissen használhatók. Aromája kitűnően harmonizál sokfajta hússal, főleg báránnyal és vaddal, de sültburgonyához, grill-, zöldség- és gombaételekhez is kiváló.

Gyógyászati alkalmazása: A rozmaring étvágyjavító, serkenti az idegműködést és a vérkeringést.

Termesztése, szedése: Napos, nem túl nedves, mésztartalmú homokos talajokat kedvel. A rozmaring évelő, de nem télálló növény; ezért világos, nem túl meleg helyen cserépben teleltethető át. Télen csak ritkán szabad öntözni! Virágzás kezdetekor érdemes leveleit, fiatal hajtásait szedni, melyeket szárítással, fagyasztással tartósíthatunk. Olajba és ecetbe téve is jól megőrzi aromáját.

Fűszernövények remekül társíthatók zöldségekkel, de virágágyak között is jól mutatnak. Klasszikus párosítás pl.a bazsalikom-paradicsom, uborka-kapor, bab-borsikafű.

A fűszernövényeket a növekedési idő alatt tápanyaggal kell ellátni – csakis bio tápanyagot használjunk, ha étkezés céljából termesztjük őket!

Cepan Claudiu


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'